ГоловнаПолітика

Держдума похвалила Раду за закон про мови

Але говорити про те, що проблему повністю вирішена, неправильно.

Держдума похвалила Раду за закон про мови
Фото: EPA/UPG

У Держдумі вітають ухвалення Верховною Радою в першому читанні законопроекту про надання російській мові статусу регіональної і сподіваються на швидке набуття документом чинності.

Про це заявив голова думського комітету у справах СНД і зв'язків зі співвітчизниками Леонід Слуцький.

"Росія зацікавлена в максимально високому статусі для російської мови, якою говорять і думають в Україні мільйони наших співвітчизників", - заявив Слуцький.

При цьому депутат зазначив, що мовне питання є суто суверенною справою України і має вирішуватися з урахуванням загальної думки населення країни.

Водночас голова комітету вважає, що офіційний статус російської мови "стане додатковим імпульсом для розвитку російсько-українських відносин та інтеграційних процесів на пострадянському просторі".

"Вирішення мовного питання очікують мільйони російськомовних громадян щонайменше в половині регіонів України, де вкрай необхідні реальні зрушення порівняно з абсолютно нетерпимим дискримінаційним становищем російської мови", - підсумував Слуцький.

Ситуація з російською мовою в Україні за останні роки помітно змінилася - її переслідування стало менш масованим, зазначив і собі перший заступник голови комітету у справах СНД Дмитро Саблін.

"Але будьмо відверті: повністю воно не зникло. Тож говорити про те, що проблему повністю вирішено, напевне неправильно", - зазначив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram