ГоловнаПолітика

Депутати ухвалили в першому читанні законопроект про мови Ківалова-Колесніченка

"За" проголосували 234 депутата.

Парламент ухвалив у першому читанні проект закону, яким встановлюється офіційне використання регіональних мов у роботі місцевих органів державної влади при проживанні щонайменше 10% носіїв на територіях, на яких поширена ця мова.

За ухвалення в першому читанні законопроекту №9073 проголосувало 234 депутата при 226 мінімально необхідних.

Законопроектом передбачається, що в контексті Європейської хартії регіональних мов або мов меншин заходи, спрямовані на використання таких в Україні, вживаються до 18 мов: російської, білоруської, болгарської, вірменської, гагаузької, ідиш, кримськотатарської, молдавської, німецької, новогрецької, польської, ромської (циганської), румунської, словацької, угорської, русинської, караїмської та кримчацької.

Відповідно до законопроекту, в окремих випадках за рішенням місцевої ради такі заходи можуть вживати до мови, регіональна мовна група якої становить менше за 10% населення відповідної території.

Передбачається, що регіональна мова або мова меншини використовується на відповідній території в роботі місцевих органів держвлади, місцевого самоврядування, застосовується і вивчається в державних і комунальних навчальних закладах, а також використовується в інших сферах суспільного життя в межах і порядку, визначених законопроектом.

Документ передбачає, що акти вищих органів держвлади ухвалюються українською та офіційно публікуються державною, російською та іншими регіональними мовами або мовами меншин.

Рада також має намір встановити, що відомості про власника паспорта або документа, який його замінює, вносяться українською мовою і однією з регіональних мов або мов меншин.

Відповідно до законопроекту, потреба громадян у мові навчання визначається в обов'язковому порядку за заявами учнів або їх батьків при вступі до державних і комунальних навчальних закладів.

Водночас передбачається, що навчальні заклади створюють окремі класи, групи, в яких навчання ведеться іншою мовою, ніж у навчальному закладі в цілому, за умови наявності достатньої кількості відповідних заяв про мову навчання.

Тести для зовнішнього оцінювання якості освіти складаються українською, але за бажанням абітурієнта можуть видаватися і в перекладі регіональною мовою або мовою меншини (крім української мови та літератури).

Ініціатори законопроекту - депутати з фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко та Сергій Ківалов.

Нагадаємо, 24 травня парламент розглянув законопроект №9073, але так і не поставив його на голосування.

Засідання було закрито через бійку між депутатами: опозиція прорвалася до президії, щоб перешкодити ухваленню законопроекту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram