ГоловнаПолітика

Світовий Конгрес Українців просить не чіпати українську мову

Організація вважає антиконституційним законопроект "Про засади державної мовної політики".

Світовий Конгрес Українців просить не чіпати українську мову

Світовий Конгрес Українців закликає Верховну Раду зняти з розгляду законопроект "Про засади державної мовної політики".

Про це повідомляє офіційний сайт СКУ.

У заяві сказано, що СКУ глибоко стурбований розглядом законопроекту "Про засади державної мовної політики", який є "черговою спробою узаконити статус російської мови як регіональної та на цій підставі надати право для її застосування нарівні з державною чи замість неї в роботі органів державної влади та самоврядування, в освіті й інших сферах суспільного життя".

На думку організації, законопроект суперечить Конституції України, яка стверджує, що "Державною мовою в Україні є українська мова" (ст. 10), Європейській хартії регіональних мов або мов меншин і Рамковій конвенції про захист національних меншин (просування регіональних мов і мов меншин не повинно відбуватися за рахунок державної мови).

"Беручи до уваги той факт, що протягом кількох століть панування в Україні царської та радянської імперій російська мова насильно впроваджувалася в усі сфери державного і соціального життя й одночасно витісняла з ужитку рідну мову українського народу, яка, своєю чергою, зазнавала жорстоких утисків і репресій, цей законопроект становить серйозну небезпеку для майбутнього розвитку української мови і ставить під загрозу роль, яку вона повинна відігравати як єдина державна мова в Україні", - йдеться в заяві СКУ.

СКУ нагадує, що законопроект "Про засади державної мовної політики" і його попередні варіанти були неодноразово критично оцінені широкою українською громадськістю та відомими міжнародними організаціями, зокрема, Верховним комісаром у справах національних меншин ОБСЄ та Європейською комісією Ради Європи "За демократію через право" (Венеціанська комісія).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram