ГоловнаПолітика
Спецтема
Выборы в Киеве

Герега замінюватиме Черновецького, доки це буде зручно ПР, - Томенко

Черновецький самоусунувся, щоб не довелося його знімати через суд.

Герега замінюватиме Черновецького, доки це буде зручно ПР, - Томенко

Після відставки Леоніда Черновецького з посади мера Києва, Верховна Рада має ухвалити постанову про призначення дострокових виборів мера столиці.

Про це в ексклюзивному коментарі LB.ua розповів заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко.

Він повідомив: тепер, щоби призначити вибори мера Києва, не потрібно скликати спеціальну слідчу комісію або звертатися до Конституційного Суду.

За будь-яких обставин постанову про призначення виборів у столиці буде розглядати ВР наступного тижня", - розповів Томенко. За його словами, процес суттєво прискориться, оскільки минулого тижня відповідну постанову вже було зареєстровано. Щоправда, там не враховано, що Черновецький сам піде у відставку.

"Для призначення виборів необхідно 226 голосів, тож саме позиція ПР буде вирішальною у цьому питанні", - розповів Томенко, додавши, що опозиція однозначно голосуватиме за призначення виборів.

М. Томенко розповів, що доти, доки питання не набере необхідної кількості голосів, Леоніда Черновецького замінюватиме Галина Герега, нинішній секретар Київради.

"Зараз можливі два варіанти розвитку подій, - вважає депутат. - Або влада домовилася з Кличком і на серпень призначать вибори, або містом керуватимуть Олександр Попов і Галина Герега, а влада буде чекати зручного моменту, щоб запустити виборчу кампанію". Томенко впевнений, що так може тривати дуже довго. "Якщо міський голова помирає або пише заяву про відставку, ВР може не призначати дострокових виборів, якщо немає прохідного кандидата від влади. Таких прикладів дуже багато, найрезонансніший - місто Чернівці. Там уже давно немає міського голови, містом керує провладний секретар, а ВР відмовляється ухвалювати постанову про оголошення виборів", - поділився Томенко.

Нагадаємо, 1 червня 2012 року Леонід Черновецький написав заяву про відставку з посади міського голови Києва.

Докладніше про всі перипетії виборчої кампанії в столиці читайте у спецпроекті LB.ua, який присвячено виборам у Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram