ГоловнаПолітика

Результати виборів до ВР можуть оскаржити, - ЦВК

Змінити закон потрібно ще до початку передвиборної кампанії.

Результати виборів до ВР можуть оскаржити, - ЦВК
Фото: obozrevatel.com

Рішення Конституційного Суду України про заборону голосувати українцям за кордоном за кандидатів у депутати в мажоритарних округах може призвести до оскарження результатів виборів, якщо до закону про вибори не буде внесено зміни.

Про це заявив сьогодні член Центральної виборчої комісії України Михайло Охендовський під час зустрічі з депутатами Європарламенту - членами делегації зі зв'язків з Україною.

"Саме тому ЦВК наполягає, що ще до початку передвиборної кампанії ми повинні змінити закон, не політичну частину, а тільки технічні питання", - сказав він.

Представник ЦВК зазначив, що рішення Конституційного Суду створило одну з таких технічних проблем, яка полягає в тому, що тепер невідомо, кому мають передавати протоколи за результатами голосувань за партійними списками на 114-ти закордонних виборчих дільницях.

Згідно з ухваленим законом про вибори, ці протоколи мали передавати відповідним окружним комісіям у місті Києві, однак після рішення Конституційного Суду закордонні виборчі дільниці не закріплені за жодним із виборчих округів.

До закону про вибори народних депутатів України не потрібно вносити якихось змін.

— Олександр Лавринович, міністр юстиції України

У зв'язку з цим Охендовський зазначив, що в Центральної виборчої комісії залишається два виходи: або порушуючи закону приймати протоколи від закордонних виборчих дільниць безпосередньо, або відмовлятися від їх прийняття і не враховувати голосів зарубіжних виборців. Член ЦВК вважає, що і в першому, і в другому випадках виникає можливість оскарження всіх результатів виборів у судах.

Також Охендовський зазначив, що проект закону, в якому передбачено технічні правки до закону про вибори народних депутатів, уже зареєстровано в парламенті, його схвалив профільний комітет.

Водночас член ЦВК вважає малоймовірним ухвалення цього закону до початку виборчої кампанії, яка стартує 30 липня.

"Майбутнє цього закону, як на мене, вельми песимістичне", - сказав Охендовський.

Нагадаємо, Конституційний Суд ухвалив рішення про заборону паралельного балотування на виборах до Верховної Ради 2012 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram