ГоловнаПолітика
Спецтема
Выборы в Киеве

Депутати ВР вимагають призначити вибори мера Києва

Відповідний законопроект зареєстрували б'ютівці.

Депутати ВР вимагають призначити вибори мера Києва
Фото: Макс Левин

Народні депутати України Микола Томенко, Володимир Яворівський і Юрій Одарченко зареєстрували в парламенті проект постанови "Про призначення чергових виборів київського міського голови та позачергових виборів депутатів Київської міської ради".

Про це повідомляє прес-служба Миколи Томенка.

Депутати наполягають на призначенні дати виборів, оскільки 3 червня добігає кінця термін повноважень Черновецького.

Законопроект пропонує призначити чергові вибори київського міського голови і позачергові вибори депутатів Київської міської ради на неділю, наступну після завершення 60-денного терміну з дня, коли набуде чинності ця постанова, і провести їх відповідно до порядку, визначеного Законом України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів".

Обґрунтовуючи необхідність ухвалення постанови, її автори нагадують, що нинішній київський міський голова обраний на 4 роки і термін повноважень Черновецького спливає 3 червня 2012 року.

Водночас термін повноважень київської міської ради недостатньо визначено: за Конституцією, чинною 2008 року (коли проходили вибори), його обрали на 5 років, однак, як відомо, Конституційний Суд визнав відповідні положення неконституційними, повернувши 4-річний термін обрання.

Окрім того, сказано в повідомленні прес-служби Томенка, народні депутати звертають увагу на те, що ще в лютому 2009 року в парламенті була створена Тимчасова слідча комісія з питань розслідування обставин порушення Конституції України та законів України, прийняття протиправних рішень посадовими особами Київської міської ради та її виконавчого органу.

За результатами роботи, Тимчасова слідча комісія дійшла до висновку, що посадові особи органів Київської міської влади цинічно і зухвало порушують вимоги законодавства, нівелюють норми права, завдають своїми протиправними діями значної шкоди державному та столичному бюджетам, позбавляють територіальну громаду Києва невідчужуваної власності, підривають установлені принципи державного устрою та місцевого самоврядування.

Автори документа також зазначають, що зараз Київ не має легітимного міського голови, а тому вибори необхідно провести якомога швидше. Крім того, вони звертають увагу на те, що, оскільки є підстави для призначення позачергових виборів до Київської міської ради, а також аби узгодити терміни повноважень київського міського голови і Київської міської ради, слід призначити вибори міського голови і депутатів міської ради одночасно.

Докладніше про всі перипетії виборчої кампанії в столиці читайте в спецпроекті LB.ua, присвяченому виборам у Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram