ГоловнаПолітика

Від нардепів-мажоритарників очікуватимуть конкретних справ, а не політики - експерти

Від нардепів-мажоритарників очікуватимуть конкретних справ, а не політики - експерти
Фото: EPA/UPG

Політичні експерти вважають, що депутати-мажоритарники, які цієї осені знову з'являться у Верховній Раді, зможуть відновити майже вичерпаний діалог громадян із владою. При цьому ключовими умовами перемоги в одномандатних округах будуть поінформованість громадян про конкретні справи кандидатів і близькість політиків до своїх виборців.

Про це повідомили політологи, яких опитав Центр політичного консалтингу.

Зокрема, Віктор Небоженко, експерт соціологічної служби "Український барометр", вважає, що основною інтригою на виборах буде конкуренція між партійними і безпартійними мажоритарниками.

"Така конкуренція не просто можлива, вона потрібна. І вона обов'язково виникне під час виборів, тому що люди, які прикриваються партійними брендами (чи то об'єднаної опозиції, чи влади), якоюсь мірою полегшують собі завдання, але вони і знижують відповідальність. А ті кандидати, які працювали по-справжньому, яких люди знають за якимись добрими справами, думаю, матимуть великі шанси потрапити в парламент", - вважає Небоженко.

Із цією думкою згоден Андрій Золотарьов, експерт Центру "Третій Сектор".

"Якщо дослідити мотивації вибору, то в мажоритарному окрузі партійна приналежність відступає на другий план, голосують передусім за людину, яку знають давно і якій довіряють", - стверджує Золотарьов.

Експерт аналітичного центру "Відкрита політика" Ігор Жданов вважає, що ті депутати, яких оберуть за партійними списками, і ті, що пройдуть у мажоритарних округах, відрізнятимуться навіть за статусом і менталітетом. На думку політолога, виборці чекають, що мажоритарники будуть вирішувати конкретні проблеми округів і менше займатимуться політичною боротьбою.

Нагадаємо, що 2011 року парламент повернув змішану систему на виборах до Верховної Ради. Восени цього року 225 депутатів будуть обрані за партійними списками, ще 225 - за мажоритарними округами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram