ГоловнаПолітика

Кримські татари озвучили умови підтримки опозиції на виборах

Готові підтримати лише представників національно-демократичних сил.

Кримські татари озвучили умови підтримки опозиції на виборах

Меджліс кримськотатарського народу готовий укласти на виборах угоду з однією з національно-демократичних сил.

Про це сказав глава меджлісу, нардеп від НУ-НС Мустафа Джемільов в ефірі "5 каналу".

"Швидше за все, НУ-НС, БЮТ, не виключається Кличко. Національно-демократичні сили", - пояснив Джемільов, зазначивши, що наразі переговорів про це не було.

За його словами, за мажоритарною системою кримські татари не мають шансів пройти до парламенту, тому що вони розселені по всій території Криму.

"Тому та політична сила, з якою ми укладемо угоду, на нашу думку, повинна в прохідній частині виділити нам два місця. Без прізвищ. Хто це буде, визначатиме національний з'їзд. А в мажоритарних округах ми підтримаємо тих кандидатів, яких висуне та політична сила, з якою ми підемо на спілку", - запропонував Джемільов.

За його словами, аналіз останніх 20 років показує, що за рекомендацією національного з'їзду голосують від 70% до 85% кримських татар.

На питання, що буде, якщо їм не нададуть двох місць у списку якої-небудь політичної сили, Джемільов сказав: "Тоді кримські татари можуть узагалі ігнорувати вибори, тому що для нас це дуже важливо".

Водночас Джемільов запевнив, що кримські татари не будуть "торгуватися" з Партією регіонів за їхню підтримку в парламенті законопроекту "Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою".

"Вони (регіонали) готові були проголосувати, але, виявляється, надійшла команда не голосувати. Перед розглядом цього законопроекту до мене підходили представники регіоналів, заспокоювали, говорили: "Не хвилюйтеся". А потім за 5 хвилин до розгляду сказали: "Вибачте, надійшла інша команда". Від кого, мені цього не говорили. Можна здогадуватися", - сказав лідер меджлісу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram