ГоловнаПолітика

ПР порушила тему російської мови через вибори, вважають у Держдумі

Передвиборний характер мовної істерії очевиний і для росіян.

ПР порушила тему російської мови через вибори, вважають у Держдумі

Внесення Партією регіонів на розгляд Верховної Ради зараз законопроекту про підвищення статусу російської мови - це передвиборний хід, заявив перший заступник голови думського комітету у справах СНД Дмитро Саблін.

Про це він сказав РИА Новости і додав, що цю тему і пропрезидентська партія, і всі інші використовують як можливість домогтися політичних дивідендів напередодні виборів.

"Законопроект потрібно було ухвалювати відразу після виборів Президента, зараз ухвалити його буде складніше", - сказав Саблін.

Водночас він підкреслив, що документ відповідає інтересам практично половини країни, які говорять російською мовою як рідною.

Він підкреслив, що у Фінляндії, де мешкають 5-7% румунів, вони мають право і говорити, і користуватися своєю рідною мовою.

Заступник голови комітету також сказав, що ухвалення закону про російську мову стало б перешкодою для дискримінації російськомовної частини населення України, їх насильницької українізації.

Парламентар підкреслив, що до обговорення документа в парламенті необхідно було провести громадське обговорення документа.

Коментуючи пропозицію Литвина розпустити Раду, Саблін зазначив, що вибори парламенту заплановано на жовтень, і заява спікера до розпуску Ради не призведе.

Він не зміг спрогнозувати, чи зможе новий склад Ради ухвалити закон і зазначив, що "все залежатиме від того, як відбуватимуться вибори".

Водночас Саблін висловив сподівання, що Партія регіонів зможе виконати свою обіцянку про підвищення статусу російської мови.

Нагадаємо, напередодні під час розгляду законопроекту в парламенті опозиція спровокувала бійку, в результаті документ так і не було обговорено до кінця. Спікер Ради Володимир Литвин оголосив про закриття засідання парламенту. Пізніше опозиція заявила про готовність місяць блокувати роботу Ради, щоб надати підстави для її розпуску.

Президент України Віктор Янукович під час передвиборної кампанії обіцяв зробити російську другою державною мовою. Незабаром після обрання 2010 року він визнав, що в парламенті у нього недостатньо прихильників, щоб внести зміни до законодавства, що дозволяє виконати його обіцянку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram