ГоловнаПолітика

Мажоритарників визнали здатними запобігти революції

Депутати-мажоритарники поліпшать життя виборців і стануть центрами ухвалення рішень на місцях.

Мажоритарників визнали здатними запобігти революції

Нова виборча система, за якої половину депутатів оберуть у мажоритарних округах, має виявитися вигіднішою для виборців.

Про це пише журналіст Григорій Заборовський в статті "Депутати-мажоритарники як засіб від страху і невіри", опублікованій 24 травня на сайті "Коментарі".

"Зайняті глобальними процесами партії та їхні вожді замкнуті в своєму світі і проблеми дахів, які протікають, залишені на розсуд місцевого самоврядування. Але якщо мер крихітного містечка поїде у величезний Київ шукати пару тисяч гривень, він їх не знайде. А якщо є депутат, влада начебто тримає руку на пульсі реального життя країни", - йдеться в статті.

Відтепер виборці отримають можливість більш точно оцінювати ефективність роботи своїх представників у парламенті: "Спосіб виборів повинен бути безпосередньо пов'язаний з тим, що відбуватиметься після них. Якщо "пропорціоналка", то депутати не повинні бігати з фракції у фракцію, а в уряді представляти ті цілі і завдання, за які партія отримала свої голоси. Якщо "мажоритарка", то одномандатники повинні не з'являтися як ясне сонечко напередодні виборів, а знати проблеми свого округу, бути своєрідною філією центральної виконавчої влади та правозахисниками. Таким чином система влади стає більш зрозумілою і керованою".

На думку Заборовського, подальша ескалація напруженості в суспільстві просто небезпечна для влади, бо неминучі зміни в системі розподілу грошей в державі, розвитку територій та роботі з молоддю: "А молоді потрібна перспектива, гранти, освітні програми, підтримка ініціатив - все, що депутат цілком подужає". Вкладаючи в тих, хто житиме завтра, і хоча б потроху покращуючи життя своїх виборців сьогодні, мажоритарник не тільки забезпечить своє особисте політичне майбутнє, а й виконає куди серйозніше завдання, підкреслює автор матеріалу.

"Для столиці та великих обласних центрів банально потрібні люди, які зважилися б стати центром прийняття рішень щодо забезпечення нормального життя мешканця міста в своєму будинку, дворі, районі. Вислів "депутат - слуга народу" знову стає надактуальним. І від того, як депутати "стравлять тиск", залежить, чи зірветься цей народ зі своєї сьогоднішньої невіри в штопор, щоб винаходити велосипед через чергові революції, чи ще спробує повірити в себе і свою країну", - пишуть "Коментарі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram