ГоловнаПолітика

Amnesty International: свавілля української міліції залишається безкарним

Міжнародна правозахисна організація також відзначає політичний підтекст справи Тимошенко.

Amnesty International: свавілля української міліції залишається безкарним

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International відзначає, що в Україні 2011 року зберігалася атмосфера безкарності міліцейського свавілля.

Згідно зі звітом правозахисників, оприлюдненому в середу ввечері, тортури та інші форми жорстокого поводження 2011 року як і раніше залишалися безкарними.

"Постійно надходили повідомлення про катування та інші види жорстокого поводження під вартою в міліції. ЄСПЛ виніс вирок з дев'яти позовів, поданими проти України. У всіх цих справах суд дійшов до висновку, що було порушення статті 3 Європейської конвенції про захист прав людини, яка забороняє тортури", - наголошується в звіті.

На думку експертів Amnesty International, в Україні зберігається атмосфера безкарності міліцейського свавілля: "Цьому сприяли структурні недоліки правоохоронних органів, корупція, порушення, допущені під час розслідування злочинів, скоєних співробітниками міліції, - або повна відмова від розгляду (навіть у випадках, коли були неспростовні докази, серед яких і медичні), утиск і залякування осіб, які подавали скарги, а також той факт, що кримінальні справи порушувалися лише проти нижніх чинів".

"Величезна кількість скарг на дії міліції відхилялися ще на рівні першої інстанції. У липні Генеральна прокуратура повідомила, що з 6817 скарг, поданих на дії співробітників міліції 2010 року, тільки в 167 випадках були порушені кримінальні справи, проте 21 з них згодом було закрито за відсутністю доказів", - підкреслюють правозахисники.

Щодо судової реформи, проведеної в Україні, правозахисники відзначили "газову справу" екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

"Звинувачення стосувалися її ролі в підписанні в січні 2009 року багатомільйонного контракту з Росією. У звинуваченнях відсутні ознаки дій, які передбачають кримінальну відповідальність, справа мала політичний підтекст. Її вів "тимчасовий суддя", - йдеться в звіті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram