ГоловнаПолітика

Опозиція обіцяє перешкодити посиленню російської мови

Втім, Колесніченко впевнений в ухваленні законопроекту в четвер.

Опозиція обіцяє перешкодити посиленню російської мови
Сергей Соболев
Фото: Макс Левин

Фракції БЮТ і НУ-НС обіцяють запобігти розгляду парламентом на засіданні в четвер законопроекту №9073 "Про засади державної мовної політики".

Про це Українським Новинам сказав перший заступник голови фракції БЮТ Сергій Соболєв.

"Я не говорю зараз про блокування, але ми будемо вживати всі необхідні заходи для того, щоб цей законопроект не розглядався у сесійній залі", - повідомив депутат.

Соболєв нагадав, що діючий закон про мови ухвалили ще за радянських часів.

"Навіть тоді цей закон всіх влаштовував, він спрямований на толерантність щодо державної мови, мов національних меншин. І ми будемо адекватно реагувати для того, щоб він у жодному разі не змінювався. Тому що будь-які зміни - це фактично спроби внести суперечності, протистояння на міжнаціональному та міжетнічному ґрунті", - додав він.

Соболєв вважає, що поява законопроекту в розкладі засідань парламенту на поточний пленарний тиждень свідчить про початок Партією регіонів передвиборної кампанії.

У свою чергу співавтор документа, нардеп від Партії регіонів Вадим Колесніченко підтвердив, що парламент на засіданні в четвер розглядатиме цей законопроект.

У разі ухвалення законопроекту, російська мова стане регіональною в 13 адміністративно-територіальних одиницях України (з 27-ми)

— аналіз законопроекту

"Я вважаю, що ми знайдемо достатню кількість голосів для того, щоб законопроект ухвалили в першому читанні. Після цього, я думаю, ми ухвалимо рішення про пришвидшену підготовку до другого читання і через 2 тижні зможемо внести його в парламент, щоб ухвалити його в цілому", - сказав депутат.

Колесніченко вважає, що Рада не зможе ухвалити законопроект в цілому вже 24 травня, оскільки регламент передбачає право депутатів внесення до нього доповнень і поправок.

За прогнозами депутата, проект закону буде підтриманий представниками фракції ПР, а також фракції Комуністичної партії.

Колесніченко нагадав, що Рада включила законопроект №9073 до порядку денного поточної 10-ї сесії на засіданні 7 лютого.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram