ГоловнаПолітика

Кабмін-2012 формував особисто Янукович, - експерти

За словами фахівців, так Президент мінімізував проблеми кадрової політики.

Кабмін-2012 формував особисто Янукович, - експерти
Фото: предоставлено пресс-службой президента Украины

Нинішній Кабінет Міністрів формував особисто Президент України Віктор Янукович, наголосив народний депутат від партії "Наша України" Віктор Матчук, коментуючи останні перестановки в українському уряді.

"Тому що таке зараз законодавство в Україні - не прем'єр-міністр, а Президент призначає і звільняє із займаних посад не тільки міністрів, а й заступників міністрів, керівників центральних органів виконавчої влади, які навіть і статусу міністерств не мають", - зазначив він, пишуть "Подробности".

За словами Матчука, зараз особисто наближені до Президента люди займають високі посади, оскільки главі держави необхідна підтримка. "Позиція партнерів України і на Заході, і на Сході стає все більш радикальною - гіршою щодо керівництва, усе частіше звучить слово "ізоляція". Якості професійні вже відступають на другий план, а на першому плані завжди якості особистої відданості, впевненості. Це по-людськи зрозуміло, але країні від цього не легше", - зазначив політик.

Народний депутат від Партії регіонів Олег Надоша спростував тезу про особисту відданість міністрів Президентові. За його словами, основним завданням, яке Янукович ставить перед Кабміном, є проведення реформ, а основним критерієм призначення міністрів - їхній професіоналізм. "Якщо говорити про Богатирьову - це медицина. Президент вважає це пріоритетним - ставить Богатирьову, яка вже працювала на цій посаді, яка знає матеріал. Напевно, складно назвати Порошенка особисто відданим Януковичеві, правильно?! Я думаю, що, радше за все, це призначення стосувалося саме сектору фінансового, економічного, і краще, ніж Порошенко, із цим ніхто впоратися не міг. Так само, напевно, важко запідозрити Тігіпка в особистій відданості Януковичеві через те, що Тігіпко - керівник окремої політсили", - упевнений народний депутат.

Зі свого боку, головний редактор тижневика "Комментарии" Вадим Денисенко також називає Кабмін-2012 урядом Президента України. "Усі перестановки і призначення останнього часу пов'язані з посиленням людей, які всіма своїми політичними успіхами зобов'язані особисто Президентові", - упевнений Денисенко.

Експерт наголосив, що існують чіткі причини всіх останніх призначень. "Наприклад, місією Порошенка в Кабміні має стати налагодження комунікації з вітчизняним бізнесом. Повернення Богатирьової до Кабміну відбулося за особистою ініціативою Президента. Можна припустити, що її похід у РНБО за Ющенка відбувся також за згодою Віктора Януковича. В українському політикумі існує думка, що припинення переслідувань представників тодішньої опозиції, переважно Партії регіонів, багато в чому було досягнуто завдяки старанням Богатирьової на посаді секретаря РНБО. І останнє її призначення віце-прем'єром - міністром України свідчить, що політичний вплив і авторитет Богатирьової в очах Президента Віктора Януковича такий самий високий, як і раніше", - зазначив Денисенко.

Народний депутат України Святослав Олійник зазначає, що членів команди Кабінету Міністрів пов'язує своя історія. "Щодо тактики, то це, самі знаєте, не без конфліктів, а щодо стратегії - там однодумці. Ми ж не можемо сьогодні сказати, що абсолютно не має проблем діюча влада в кадровій політиці, але вони мінімізовані порівняно з попередніми. Тому що ми бачили випадки, коли просто з вулиці брали на посади, які вимагали певних знань і досвіду", - вважає депутат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram