ГоловнаПолітика

Тейшейра сказав, чому ЄС приділяє Україні багато уваги

Сторони мають право говорити про те, чого не виконують.

Тейшейра сказав, чому ЄС приділяє Україні багато уваги
Фото: Макс Левин

Ставлення ЄС до України та Росії відрізняється через різну позицію цих держав до євроінтеграції.

Про це повідомив глава представництва Євросоюзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра.

"Коли ми дивимося на Україну і коли дивимося на Росію, то дивимося на ці дві країни різними очима. Ми беремо до уваги ті заяви, які роблять уряди цих країн. Росія ніколи не приймала рішення, і жоден з її урядів ніколи не приймав рішення і не робив заяв про те, що РФ прагне бути членом ЄС, прагне бути частиною Європи. Вони ніколи не говорили про те, що це є ключовим напрямом зовнішньої політики їхньої країни. Росія завжди заявляла, що вони щасливі мати свою пострадянську систему, і що будуть розвивати Євроазіатську державу", - зазначив представник Єврозоюзу.

Тейшейра додав, що на відміну від Росії, Україна заявляє про свої євроінтеграційні наміри протягом останніх 10-12 років.

"Влада України, уряд України завжди заявляли про те, що Україна хоче стати членом ЄС, хоче розвивати партнерські відносини з ЄС, тому ми зі свого боку маємо абсолютне право говорити і заявляти про те, чого не виконують у цьому напрямку", - додав він.

"А між ЄС і Росією - так само, як між ЄС і Китаєм, ЄС та Індією, тобто країнами, які ніколи не заявляли про своє прагнення стати частиною Євросоюзу, - існують інші відносини в різних сферах. І коли в цих країнах виникають певні питання щодо прав людини, ми також заявляємо про нашу позицію, але ніколи не вимагали, щоб ці країни брали наші цінності або брали нашу модель суспільства", - сказав Жозе Мануель Пінту Тейшейра.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram