ГоловнаПолітика

Яценюк хоче реакції ГПУ на заяву Симоненка про татар

Опозиція заговорила про відродження сталінізму.

Яценюк хоче реакції ГПУ на заяву Симоненка про татар
Фото: Макс Левин

Генеральна прокуратура повинна була порушити кримінальну справу проти народного депутата, лідера КПУ Петра Симоненка за розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

Як повідомляє прес-служба партії "Фронт Змін", про це заявив народний депутат, один із лідерів об'єднаної опозиції Арсеній Яценюк під час свого візиту до Черкас.

"Я був вражений виступом комуністичного вождя в парламенті. Він сказав, що, виявляється, сталінські репресії, сталінський голод і депортація вберегли кримських татар від знищення. Якби в Україні була незалежна прокуратура та незалежний суд, і якщо б режим Януковича не спирався на голоси комуністів, то генпрокурор повинен був того ж дня порушити кримінальну справу за розпалювання міжнаціональної ворожнечі", - наголосив лідер "Фронту Змін", додавши, що за такі висловлювання політичні діячі повинні бути поза законом.

Поширення ідей сталінізму в будь-якій його формі несе загрозу всьому співтовариству демократичних держав. Ми закликаємо уряди всіх демократичних країн, Парламентську Асамблею Ради Європи та ОБСЄ, парламент Європейського Союзу заборонити Петру Симоненкові в\'їзд до вільних країн і брати участь у роботі міжнародних організацій як членові парламенту України

— із заяви учасників Усекримського траурного мітингу

Своєю чергою, віце-спікер парламенту Микола Томенко додав, що українська влада потурає відродженню сталінізму.

"Тому, коли ми говоримо про стратегію об'єднаної опозиції, одним із пріоритетів у боротьбі проти нинішньої влади повинна бути світоглядна робота. Тому що, коли йде відбілювання навіть не радянського або комуністичного режиму, а відбілювання Сталіна, - це небезпечно, оскільки цим можна виправдати будь-який тоталітарний чи авторитарний режим в Україні... Такі дати, як сьогодні, надзвичайно важливі, щоб нагадати українському суспільству, що за пропагандою є правда - українці втратили десятки мільйонів людей, і про це потрібно пам'ятати оцінюючи історичні події", - зазначив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram