ГоловнаПолітика

Україна може приєднатися до Європейської мережі дитячих омбудсменів

Павленко планує посилити захист прав дітей в Україні.

Україна може приєднатися до Європейської мережі дитячих омбудсменів
Фото: Дмитрий Алексеенко

Україна готова виконати рекомендації для членства в Європейській мережі Уповноважених із прав дитини (ENOC), яка об'єднує 27 країн.

Про це сказав Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко під час зустрічі з Уповноваженим із прав дитини Польщі, головою ENOC Мареком Міхаляком, повідомили в прес-службі глави держави.

"Ми вважаємо для себе дуже важливим членство України в Європейській мережі дитячих омбудсменів. Тому ми готові крок за кроком виконати ті пропозиції, які надходитимуть від ENOC із тим, щоб поетапно набути членства", - сказав Юрій Павленко.

Говорячи про свою діяльність на посаді Уповноваженого з прав дитини, Юрій Павленко зазначив, що за 9 місяців роботи проведено загальний аналіз ситуації в державі щодо захисту прав дітей, а також соціологічне дослідження, в якому вперше в історії України буде відображено думку дитини. Крім того, здійснено моніторинг та аналіз дій інститутів влади стосовно дитини, розглянуто понад 1500 звернень громадян, майже в половині з яких права дітей було відновлено, ініційовано притягнення до відповідальності винуватих посадових осіб.

"За результатами підготовлено та внесено пропозиції щодо змін до законодавства в частині захисту прав дітей", - констатував Юрій Павленко.

Щодо організації роботи із захисту прав дітей в Україні голова Європейської мережі Уповноважених з прав дитини Марек Міхаляк зазначив, що для ефективної діяльності необхідно впровадити європейську модель Уповноваженого - компетентного та незалежного, який має певні імунітети під час роботи, законодавче забезпечення його діяльності, право законодавчої ініціативи і незалежний бюджет.

Також, за словами М. Міхаляка, важливо, щоб Уповноважений мав право здійснювати контроль за реалізацією прав дітей в інших інститутах і механізмах покарання в разі їх порушення. Особливу увагу він звернув на необхідність розвитку офісу дитячого омбудсмена в Україні, адже під його опікою перебуває близько 8 млн неповнолітніх українців.

Під час зустрічі сторони домовилися про обмін досвідом між українськими та польськими фахівцями, а також про організацію стажування в офісі польського дитячого омбудсмена.

Раніше повідомляли, ООН вітає створення в Україні посади дитячого омбудсмена.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram