ГоловнаПолітика

Новий КПК опубліковано в офіційній пресі

Кодекс набуде чинності через 6 місяців з дня його опублікування.

Новий КПК опубліковано в офіційній пресі
Фото: zn.ua

Новий Кримінальний процесуальний кодекс України опублікований сьогодні в газеті "Голос України" (№90-91 від 19 травня 2012 р.).

У "Прикінцевих положеннях" Кодексу вказується, що він набуде чинності через 6 місяців з дня його опублікування, крім певних положень.

Згідно з "Перехідними положеннями", Кабінет Міністрів має в 3-місячний термін з дня опублікування КПК привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Кодексом.

У місячний термін з дня опублікування документа уряд має внести на розгляд Верховної Ради пропозиції щодо приведення законодавчих актів у відповідність із цим Кодексом.

Генеральна прокуратура України протягом 3 місяців з дня опублікування КПК має створити Єдиний реєстр досудових розслідувань, розробити і затвердити за погодженням з Міністерством внутрішніх справ, СБУ, орган, який здійснює контроль за дотриманням податкового законодавства, положення про порядок його ведення, а також привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Кодексом.

МВС має протягом 3 місяців розробити і затвердити положення про порядок застосування електронних засобів контролю відповідно до вимог Кодексу.

Державній судовій адміністрації рекомендовано протягом одного місяця забезпечити звернення своїх територіальних управлінь з поданням до відповідних місцевих рад про формування та затвердження ними списків присяжних відповідно до вимог закону "Про судоустрій і статус суддів".

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила Кримінальний процесуальний кодекс України вночі 13 квітня.

Парламент розглядав у другому читанні проект КПК чотири дні, починаючи з 10 квітня. Однак, якщо 10 і 11 квітня засідання ВР оголошувалися закритими, то пленарне засідання, яке розпочалося о 10.00 12 квітня, завершилося лише 13 квітня близько 4.10 ранку.

Всього в кодекс було внесено понад 3700 поправок.

Опозиція заявила, що КПК ухвалили з порушеннями.

Громадськість закликала Президента не підписувати КПК через порушення процедури його ухвалення. 14 травня Президент України Віктор Янукович підписав Кримінальний процесуальний кодекс.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram