ГоловнаПолітика

ПР: законопроект про засади державної мовної політики не пропонує двомовності

Документ отримав позитивний висновок Венеціанської комісії.

ПР: законопроект про засади державної мовної політики не пропонує двомовності
Фото: Макс Левин

Законопроект про засади державної мовної політики вповні відповідає Європейській хартії регіональних мов і не пропонує двомовності.

Про це заявив на прес-конференції заступник голови фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко, повідомили в прес-службі партії.

Також парламентарій наголосив, що документ отримав позитивний висновок Венеціанської комісії.

Він звернув увагу на те, що під час розробки законопроекту про засади державної мовної політики за основу взяли проект лідера фракції Партії регіонів Олександра Єфремова.

"Тому що в законі було закладено базові принципи інтеграції всіх мовних груп у загальне поле українського законодавства. І вимоги ОБСЄ та РЄ - про інтегрування національних меншин у загальне тіло будь-якої держави. Тобто не асиміляція - насильницьке примушування до зміни своєї мови, національності та релігії, а інтеграція. Коли людина зберігає свою ідентичність і водночас гармонійно вписується в загальне тіло державної політики", - наголосив Колесніченко.

Він повідомив, що під час розробки цього законопроекту було зроблено серйозні поправки, зважено на всі зауваження Венеціанської комісії.

"7 лютого нинішнього року цей законопроект внесений до порядку денного для розгляду на цій сесії ВР. За цей час ми отримали 18 науково-експертних висновків різних ВНЗ країни позитивного характеру", - додав депутат.

Він акцентував увагу на тому, що законопроект уповні відповідає Європейській хартії регіональних мов або мов меншин.

"Він забезпечує використання регіональних мов. Адже Україна взяла зобов'язання захищати право на використання регіональних мов іще 12 років тому, але досі нічого не зробила для цього", - зазначив Колесніченко.

За його словами, законопроект забезпечує використання регіональних мов у місцях компактного проживання людей, для яких недержавна мова є рідною. "А таких мов у рамках цього законопроекту в нас 16. Тому що ми додали ще 3 мови, які були рекомендовані Венеціанською комісією", - пояснив депутат.

Колесніченко звернув увагу на те, що державна мова залишається єдиною та головною і двомовності цей законопроект не вводить, тому що це суперечить Конституції.

"Питання мови - це питання прав людини. А ми будуємо правову демократичну державу", - резюмував він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram