ГоловнаПолітика

США дивуються рекордному зростанню статків сина Януковича

Американські політики звинувачують сім'ю Президента в корупції.

США дивуються рекордному зростанню статків сина Януковича
Фото: www.president.gov.ua

У Конгресі США відбулися слухання про Україну, на якому відзначали зростання рівня корупції і відступ від демократії.

Про це повідомляє "Радіо "Свобода".

Слухання відбулися під гаслом: "Майбутні вибори України - поворотний момент".

Глава Комісії США з безпеки та співпраці в Європі Крістофер Сміт заявив, що жовтневі парламентські вибори стануть лакмусовим папірцем української демократії. Ув'язнення колишніх українських чиновників Юлії Тимошенко та Юрія Луценка кидає тінь на майбутні українські парламентські вибори, зазначив Сміт.

Він також переконаний, що загальний відступ від демократії в Україні не обіцяє нічого хорошого на майбутніх виборах. За словами Сміта, якщо Юлію Тимошенко, Юрія Луценка й інших ув'язнених колишніх чиновників не буде звільнено, парламентські вибори в Україні будуть "заплямовані". Голова Американського Гельсінського Комітету назвав тюремне ув'язнення провідних діячів української опозиції обурливим, і тому він сумнівається, що міжнародне співтовариство зможе визнати ці вибори такими, що не відповідають міжнародним демократичним стандартам.

Президент правозахисного центру "Дім свободи" Девід Кремер, який нещодавно повернувся з України, де зустрівся з засудженою Ю. Тимошенко, також звернув увагу на зростання корупції.

"Під час мого візиту в квітні я почув новий термін - фаміліалізація - це те, що корупція в Україні стає особистою і до неї причетні члени першої родини країни, - сказав Кремер. - Згідно з повідомленнями, протягом останнього року один із синів Президента збільшив свої статки в 18 разів. Виникають запитання - в який спосіб накопичилося таке багатство?" - заявив Кремер.

Виступаючи по "скайпу", донька Тимошенко Євгенія повідомила нові подробиці ув'язнення її матері і подякувала за підтримку Заходу. Вона, зокрема, звернула увагу на те, що правоохоронці стверджують, що немає жодного відеозапису побиття Тимошенко, а тим часом прем'єр-міністр України Микола Азаров, перебуваючи в Брюсселі, заявив, що на відеозаписі не зафіксовано жодних проявів свавілля відносно Тимошенко.

Євгенія Тимошенко також повідомила, що її матір виступила з ініціативою провести міжнародне розслідування фактів корупції у вищих ешелонах української влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram