ГоловнаПолітика

Рада затвердила правила етики для чиновників

Депутати вирішили, що робити посадовим особам із "подарунками" від населення.

Рада затвердила правила етики для чиновників

Верховна Рада визначила правила етичної поведінки для представників влади під час виконання ними посадових повноважень.

За ухвалення в цілому законопроекту №4420-д проголосували 265 депутатів.

Загальні положення законопроекту "Про правила етичної поведінки" визначають перелік осіб, на яких поширюватиметься чинність закону. До них, зокрема, зараховано Президента, голову Ради і його заступників, депутатів усіх рівнів, прем'єр-міністра, членів Кабінету Міністрів, керівників інших центральних органів виконавчої влади, голову Служби безпеки України, генерального прокурора, голову Національного банку, суддів Конституційного Суду й інших судів. Також чинність закону поширюється на всіх

службовців нижчого рангу.

Рада закріпила, що відповідні особи повинні терпимо, шанобливо ставитися до політичних поглядів, ідеологічних течій і релігійних переконань інших осіб, а також діяти неупереджено у відносинах із громадськістю, незважаючи на особисті інтереси, свою прихильність або несприйняття інших осіб.

Чиновники повинні об'єктивно, неупереджено, компетентно, вчасно, результативно і з розумінням виконувати службові повноваження, рішення та доручення органів та осіб, яким вони підпорядковані.

Також вони повинні, незважаючи на особисті інтереси, вживати всіх заходів для недопущення конфлікту інтересів, а також не допускати вчинення дій або бездіяльності, які можуть спровокувати виникнення такого конфлікту інтересів чи створювати враження його існування.

Рада ухвалила, що за порушення правил етичної поведінки чиновника можуть притягнути до дисциплінарної, адміністративної, кримінальної та матеріальної відповідальності. Крім того, парламент визначив правила поведінки чиновників, коли їм надходить пропозиція отримання неправомірної вигоди або подарунка (пожертвування).

При цьому ухвалено, що такі чиновники повинні негайно відмовитися від пропозиції, за змогою ідентифікувати особу, яка зробила пропозицію, залучити свідків, якщо це можливо, зокрема з-посеред колег, і письмово повідомити про інцидент свого керівника або колегіальний орган.

Закон набуде чинності через 30 днів після дня його опублікування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram