ГоловнаПолітика

УНІАН заявляє про цензуру

Колектив вимагає зустрічі з інвестором.

УНІАН заявляє про цензуру
Фото: gdb.rferl.org

Трудовий колектив агентства УНІАН вимагає повернення на посаду головного редактора Олександра Харченка і заявляє про випадки цензури, які допустило нове керівництво.

Про це йдеться в

заяві профспілкового центру Національної медіа-профспілки в УНІАН. Представники профспілки вважають переведення Харченка на посаду головреда сайту агентства незаконним, оскільки це порушує Кодекс законів про працю України.

"Ми вважаємо такі неправові дії початком наступу на свободу слова, оскільки в агентстві з'явилися ознаки цензури", - заявили вони.

Як цензуру представники профспілки, зокрема, розцінили той факт, що 12 травня заступник головного редактора сайту УНІАН Микола Кондратенко, представлений у четвер як керівник департаменту інтернет-проектів УНІАН, наказав зняти із сайту інформацію про те, що "Ахметов заборонив вступати в Партію регіонів на своїх підприємствах".

"Перед тим, 5 травня, заступник головного редактора наказав зняти публікацію під заголовком "Партія регіонів гострить зуб на Порошенка?", заявивши, що це "заказуха". Тільки після гострих дискусій із Харченком і вимоги від нього розписки, що це не замовний матеріал, Ганницький погодився повернути його на сайт", - йдеться в заяві.

Окрім того, стверджують журналісти, на планерці 27 квітня

гендиректор УНІАН Осадчий критикував сайт за те, що ставили багато інформації про побиття Юлії Тимошенко, а 17 травня Михайло Ганницький заборонив ставити на сайт УНІАН, де вийшла новина про його призначення шеф-редактором агентства, другу сторону конфлікту - коментар Харченка з його позицією щодо звільнення.

"Харченко був єдиним, хто міг протистояти новому керівництву в його спробі зробити сайт УНІАН менш гострим, більш лояльним до влади. Вважаємо, що через це його й "усунули", - сказано в заяві.

У зв'язку із цим трудовий колектив заявляє про початок трудового спору з новим керівництвом агентства.

Трудовий колектив вимагає повернути Харченка на посаду головного редактора УНІАН "з усіма повноваженнями і з поверненням посади до штатного розпису".

"Для недопущення цензури в агентстві - (вимагаємо) створення редакційної колегії, яка буде приймати рішення про зняття із сайту матеріалів. Недопущення звільнення, переведення, переміщення працівників агентства без згоди профспілки, трудового колективу і працівників", - сказано в заяві.

Окрім того, колектив вимагає створити комісію для вирішення питання про Харченка і вимагає зустрічі з акціонерами ТОВ "УНІАН".

"Трудовий колектив звертається до НСЖУ, НМПУ та інших структур захисту свободи слова по допомогу у вирішенні цього конфлікту і недопущення знищення незалежного агентства УНІАН", - сказано в заяві.

Як відомо, Харченко перевели на посаду головного редактора сайту агентства, а новим шеф-редактором було призначено Михайла Ганницького.

УНІАН належить до медіа-холдингу Ігоря Коломойського разом із телеканалами "1+1", "Сіті", "2+2", ТЕТ, сайтами ТСН.ua, "Главред", "Телекритика".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram