ГоловнаПолітика

Німецький лікар пояснив стресом відмову Тимошенко від лікування

Хармс чекає, коли мине стрес.

Німецький лікар пояснив стресом відмову Тимошенко від лікування
Лутц Хармс
Фото: radiosvoboda.org

Лікар німецької клініки "Шаріте" Лутц Хармс, який курує лікування Юлії Тимошенко, вважає, що відмова екс-прем'єра від лікування обумовлена стресом через дії тюремників.

"Вона закінчила голодування. Щодо харчування є певний прогрес. З іншого боку, наразі у зв'язку зі сформованими обставинами постійного спостереження лікування стало проблематичним, оскільки доволі складно побудувати відносини між лікарем і пацієнтом. Не можна залишитися з пацієнтом наодинці", - сказав Хармс на брифінгу у вівторок біля ЦКЛ № 5 "Укрзалізниці" в Харкові.

Він зазначив: "Ситуація стала проблематичною після того, як в останні дні конфіденційні плани лікування оприлюднили у пресі. Ситуація, яка в більшості країн неприпустима. Тому довіра, якої ми досягли, суттєво погіршилася. Виникла ситуація, в якій доцільно перевірити, чи має сенс продовження лікування".

Лікар пояснив, що терапія ефективна тоді, коли пацієнт спокійний.

"Якщо на неї в приміщенні спрямовані камери й ніколи не знаєш, хто сидить за монітором, і в кімнаті ти не один, це, звичайно не та ситуація, в якій можеш розслабитися. Довіри до влади не було спочатку, а публікації погіршили це", - наголосив Хармс.

За його словами, можливість продовження лікування Тимошенко залежить не тільки від нього, але й від екс-прем'єра.

"Вона, природно, схвильована, ця стресова реакція не дає позитивного ефекту. Ми чекаємо, коли мине стрес. І все залежить від того, чи захоче пані Тимошенко продовжувати лікування", - зазначив німецький лікар.

На запитання, як довго він готовий чекати на рішення Тимошенко, лікар сказав: "У мене багато терпіння".

Лікар відмовився відповідати на запитання, з ким йому важче працювати - з екс-прем'єром чи співробітниками пенітенціарної служби. Водночас, відповідаючи на запитання, чи відчував він тиск на себе з боку пенітенціарної служби, Хармс зазначив: "Закони в'язниці діють, і мені складно відчувати себе вільним".

Відповідаючи на запитання, чи вважає він доцільним проведення зустрічі Тимошенко з представниками ПАРЄ зважаючи на нинішній стан здоров'я екс-прем'єра, Хармс сказав, що не скасовував би це спілкування: "Я не скасовував би цю зустріч. Вона важлива для неї".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram