ГоловнаПолітика

Європейські соціал-демократи мають намір розірвати співпрацю з ПР

Євродепутати усвідомлювали ризики.

Європейські соціал-демократи мають намір розірвати співпрацю з ПР
Фото: transkarpatia.net

Голова фракції соціал-демократів у Європарламенті Ханнес Свобода має намір розірвати співробітництво з Партією регіонів, якщо в Україні не припинять переслідування опозиційних політиків.

Про це політик повідомив в інтерв'ю Deutsche Welle.

Коментуючи рівень співробітництва з Партією регіонів на основі меморандуму 2010 року представників Прогресивного альянсу соціал-демократів у Європарламенті, Свобода зазначив:

"І я, і Мартін Шульц усвідомлювали ризики, пов'язані з підписанням цієї угоди. Але тоді нашу ініціативу підтримували багато людей, серед яких і посли багатьох країн, які на той момент працювали в Україні. Думаю, спробувати варто було. Але досі я не бачив суттєвої готовності української сторони прислухатися до наших зауважень і пропозицій.

Де-факто, цю угоду заморожено. Якщо протягом наступних місяців не відбудеться радикальних змін в Україні, я виступаю за розірвання цієї угоди... Я напишу листа Партії регіонів, в якому дам зрозуміти, що співпраця була дуже односторонньою: ми робили пропозиції, які Партія регіонів не приймала. Вже в цю середу у мене буде зустріч з прем'єр-міністром (Миколою) Азаровим. Я дам йому зрозуміти, що ми не готові компрометувати себе діючою угодою, що може бути використано Партією регіонів як непряма підтримка. Ця підтримка може стосуватися лише демократизації країни та забезпечення верховенства права".

Свобода додав, що "правосуддя має бути відкритим і прозорим. Йдеться також про готовність українського керівництва обмежити вплив олігархів і запустити процес демократичних перетворень".

Він підкреслив, що діалог з українською владою переривати не можна, а також додав, що економічні відносини України з ЄС продовжуватимуться.

"Ми вже неодноразово намагалися досягти за допомогою економічного співробітництва змін у країнах, які були і значно менше демократичними, ніж нинішня України. Ми не хочемо відштовхувати Україну до ще більш авторитарних країн, ми хочемо залишатися стратегічними партнерами. Але Україна мусить визначитися, чи хоче вона привілейованого партнерства, чи просто економічних відносин", - повідомив Свобода.

Коментуючи можливий бойкот європейськими політиками Євро-2012, Свобода зазначив, що важливо, щоб чемпіонат відбувся. "Але присутність європейських політиків на матчах в Україні потрібно виключити", - сказав євродепутат.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Микола Азаров 15-16 травня відвідає Брюссель, щоб зустрітися з керівництвом Єврокомісії та депутатами Європарламенту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram