ГоловнаПолітика

КВУ: мажоритарники зроблять парламент непрогнозованим

Мажоритарники уразливі, але непередбачувані.

КВУ: мажоритарники зроблять парламент непрогнозованим
Фото: Макс Левин

Голова Комітету виборців України Олександр Черненко впевнений, що мажоритарна складова виборів зробить наступний парламент менш прогнозованим.

Про це він сказав в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Мажоритарники уразливі перед тиском влади, оскільки мають бізнес. І вони швидше підуть до провладної більшості, навіть якщо їх оберуть як незалежних кандидатів (або деякі опозиціонери стануть "тушками" - це теж не виключено). Але ця більшість не буде такою стійкою. Тільки-но мажоритарник відчує, що позиції влади слабшають - він відразу змінить позицію", - сказав він.

"Згадайте 2002 рік, коли завдяки мажоритарникам Кучмі вдалося сформувати більшість, але не вдалося протягти конституційну реформу. Коли почалася президентська кампанія, багато хто зрозумів, що Ющенко має шанс на перемогу. І вони так чи інакше, перебуваючи в більшості, все ж підтримували опозицію. Тому не сказав би, що мажоритарний кандидат дуже слухняний. Те, що не буде стійкої більшості, що парламент буде непрогнозованим, - це вже очевидно", - додав Черненко.

Голова КВУ також сказав про суперництво за межі округів серед провладних кандидатів.

"ЦВК, формуючи округи, в деяких випадках, хоч і не порушила закон, але, на нашу думку, допустила декілька абсолютно нелогічних округів, які мають анклави, розірвані ... Часто райони розбивали між кількома округами. Робили це, вочевидь, з метою розбити електоральну базу певних популярних там кандидатів", - сказав Черненко.

На запитання, кому саме Центрвиборчком зробив такі "сюрпризи", голова КВУ відповів:

"Проблемні округу є не там, де змагається влада й опозиція, а де одні лояльні до влади кандидати (або провладні) змагаються з іншими провладними кандидатами. Найбільше проблем у Донецькій і Луганській областях".

"І це, зауважу, стосується не стільки створення проблем для опозиції, скільки того, що один провладний кандидат, очевидно, попрацював із ЦВК (або окремими членами ЦВК), щоб округи зробили для нього зручними, а для іншого провладного кандидата - складними. Тому що опозиційних у таких випадках майже немає", - додав він.

"Наприклад, у Львівській області, де популярні опозиціонери-мажоритарники і де вони можуть перемогти, округи було "нарізано" доволі коректно, тому у нас немає жодних запитань", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram