ГоловнаПолітика

КВУ: карати кандидатів за продуктові пайки неможливо

Підкуп буде найбільшою проблемою в округах.

КВУ: карати кандидатів за продуктові пайки неможливо
Фото: radiosvoboda.org

Голова Комітету виборців України Олександр Черненко зазначає, що притягнути до відповідальності кандидатів у депутати, які роздають продуктові пайки, практично неможливо.

Про це він сказав в інтерв'ю "Радіо Свобода".

За його словами, нині цього зробити не можна, тому що формально виборча кампанія ще не почалася.

"Формально немає виборчої кампанії, немає кандидата. Просто приватна особа", - сказав О. Черненко.

"Коли почнеться кампанія, то закон накладає обмеження, але це ніколи нікого не зупиняло, тому що дуже складно довести, що саме кандидат має до цього причетність. Так було завжди. Тобто на цих виборах саме підкуп буде великою проблемою в округах", - додав він.

За його словами, нині в цьому плані активніші провладні кандидати.

"Ми зараз на мажоритарці активності опозиціонерів не спостерігаємо. По-перше, відбувається така дуже кулуарна домовленість про узгодження кандидатів від опозиції. Тож якщо у влади є по декілька претендентів на один округ, то в опозиції їх може бути ще більше. Тому нині вирішують, хто все ж таки буде узгодженим. По-друге, об'єктивно, - опозиція не завжди має такі ресурси", - зазначив Черненко.

Він також висловив думку, що на цих виборах проблем із фальсифікацією буде більше, ніж на попередніх, за рахунок мажоритарної системи.

"[Фальсифікацій], якщо і буде більше, то за рахунок мажоритарників. Тому що навіть членів комісій, які працюватимуть і від Партії регіонів, і від об'єднаної опозиції, скеровуваних у комісії і, очевидно, фінансуватимуть мажоритарники. Тобто Партія регіонів, висуваючи свого мажоритарного кандидата, покладає на нього також і фінансове забезпечення, наприклад, членів комісії. І члени комісії, рахуючи голоси, в першу чергу будуть зацікавлені в результаті кандидата, який їм платить гроші. А вже в другу думатимуть за партію", - сказав Черненко.

Глава КВУ очікує великої кількості конфліктів у мажоритарних округах і звинувачень у фальсифікаціях.

"Всім очевидно, що люди, які, за невеликим винятком, претендують на перемогу в мажоритарному окрузі, вкладають туди мільйони доларів. Якщо напередодні голосування вони бачитимуть, що є проблеми з рейтингом, то, звісно, застосовуватимуть усі можливі механізми, і не завжди законні, для того, щоб цю ситуацію змінити. Це теж було очікувано. Ми пам'ятаємо 2002 рік і, думаю, те саме повториться тепер, але у великих масштабах", - сказав Черненко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram