ГоловнаПолітика

The Economist закликає ЄС запобігти автократії Януковича

Видання вважає, що Київ ризикує повністю ізолюватися від Європи.

The Economist закликає ЄС запобігти автократії Януковича
Фото: poltava.pl.ua

Впливове британське видання The Economist закликає ЄС посилити тиск на Україну, щоб запобігти автократичному правлінню Президента Віктора Януковича.

"Щоб побачити, як сильно він відхилився у неправильному напрямку, подивіться на шоу-суд, ув'язнення та жорстоке ставлення до Юлії Тимошенко, його опонента, яка 2010 року програла йому вибори і яка зараз оголосила голодування на знак протесту", - пише The Economist.

Видання зазначає, що насправді Янукович не мав підстав боятися Юлії Тимошенко, враховуючи падіння її рейтингу після Помаранчевої революції, але він "усе одно вирішив її переслідувати".

"Частково пан Янукович використовує ту саму тактику, що і його автократичний сусід Олександр Лукашенко в Білорусі. Він заграє і з Європою, і з Росією, намагаючись домогтися поступок від обох", - зазначає The Economist і додає, що навряд чи така тактика добре скінчиться для України.

Видання припускає, що так Київ остаточно ізолюється від Європи і віддасть себе на милість Росії.

The Economist закликає ЄС якомога сильніше тиснути на Україну, щоб парламентські вибори в жовтні відбулися чесно: зокрема, направивши до України максимальну кількість спостерігачів. Крім того, видання закликає обмежити грошовий потік з України до Австрії, Великобританії та Кіпру, а також позбавити віз тих, хто зловживає владою. Разом з тим Economist просить спростити виїзд за кордон для українців, які їдуть туди вчитися чи відпочивати.

"Суперечка Заходу з Україною стосується Президента, а не народу", - зазначає британський журнал.

Economist також вважає, що арешт Юлії Тимошенко "відновив її образ як принцеси руху опору і дискредитував Януковича не тільки в очах ЄС, а й в очах багатьох його прихильників".

На думку The Economist, частковий бойкот Євро-2012 може виявитися запізнілим заходом, а відсутність гострої реакції на свої дії з боку ЄС у 2010-2011 рр. Віктор Янукович може сприймати як "карт-бланш".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram