ГоловнаПолітика

Європейські ЗМІ вважають помилкою бойкот Україні

На думку "The Financial Times", проведення Євро-2012 може стати шансом для опозиції.

Європейські ЗМІ вважають помилкою бойкот Україні
Фото: Макс Левин

Європейська преса вважає помилкою заклики бойкотувати Євро-2012 через ситуацію з Тимошенко.

Таку думку висловлює видання "The Financial Times".

На думку видання, міжнародне співтовариство чинить правильно, протестуючи проти поводження, якому піддали Юлію Тимошенко.

"Але заклики оголосити міжнародний бойкот Євро-2012 або позбавити Україну права на його проведення - неправильні з кількох причин", - пише видання.

По-перше, бойкоти якихось окремих спортивних заходів рідко бувають ефективними, зазначає газета, нагадуючи про бойкот Олімпіади-80 в Москві.

Якщо ж дозволити проведення чемпіонату, в опозиції буде шанс донести свою точку зору до багатомільйонної зарубіжної аудиторії.

По-друге, режим Януковича проігнорував значно серйозніший протест - призупинення угоди про свободу торгівлі з ЄС.

"Він продовжує висувати не тільки Ю. Тимошенко, а й десяткам її найближчих радників сумнівні звинувачення, які розглядає навряд чи незалежний суд", - йдеться в статті.

По-третє, перенесення Євро-2012 створить небажаний прецедент: "Якщо вважати Україну неприйнятною в політичному плані, то що це означатиме для чемпіонатів, які заплановано в Росії та Катарі?".

З усього цього не випливає, ніби на чемпіонаті немає місця протестам, наголошує газета. Бойкот Євро-2012 європейськими політиками стане потужним сигналом для Януковича. Але все ж Євро-2012 - захід спортивний, а не політичний.

Своєю чергою "The Times" зазначає, що спортивні заходи завжди мають політичний аспект.

Україна вважає, що успішне проведення Євро-2012 стане для неї підставою в майбутньому претендувати на членство в ЄС. "Але конфлікт навколо Тимошенко ризикує перетворити турнір на катастрофу для піару Януковича", - вказує видання.

Журналісти також зазначають, що бойкот європейськими політиками чемпіонату Євро-2012 буде катастрофічним ударом по міжнародному престижу України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram