ГоловнаПолітика

Німецький політик попросив ЄС подати до суду на Україну

У Німеччині впевнені, що юридичні інструменти можуть виявитися "гострішим мечем, ніж прості заклики до бойкоту" ігор Євро-2012

Німецький політик попросив ЄС подати до суду на Україну
Фото: horoshienovosti.com.ua

Експерт фракції ХДС/ХСС у бундестазі із зовнішньої політики Філіп Місфельдер закликав уряди Німеччини й інших країн Євросоюзу подати скаргу на Україну до Європейського суду з прав людини.

Свій заклик він пояснює тим, що екс-прем'єр-міністра України Юлію Тимошенко, засуджену до семи років позбавлення волі в рамках сумнівного та політично мотивованого, за його словами, процесу, позбавляють регулярних зустрічей з адвокатом, а також адекватної медичної допомоги, повідомляє Deutsche Welle.

У заяві Місфельдер вказав, що Україна як держава-підписант Європейської конвенції про права людини зобов'язана захищати їх, проте суд над Тимошенко, а також те, як з нею поводяться в колонії, порушують такі закріплені в цьому документі права, як захист від катувань і нелюдського поводження або такого, що принижує людську гідність.

На думку Місфельдера, у справі захисту прав людини юридичні інструменти можуть виявитися "гострішим мечем, ніж прості заклики до бойкоту" ігор Євро-2012, які повинні відбутися в Україні.

Україна підписала Європейську конвенцію про права людини 1997 року. Можливість подачі позову проти неї закріплено у статті 33.

Як відомо, бойкотувати матчі Євро-2012 в Україні закликали колишній прем'єр-міністр Італії Сильвіо Берлусконі та кілька німецьких політиків, зокрема, міністр охорони довкілля Норберт Реттген. Через ув'язнення Тимошенко в Україну не приїде також голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу.

Перед цим уряд Фламандського регіону Бельгії заявив, що не має наміру приймати запрошення відвідати Євро-2012 через ситуацію з Тимошенко.

Також відмовилися приїхати в Україну на матчі своєї національної збірної в рамках фінальної частини Євро-2012 представники уряду Нідерландів і члени королівської родини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram