ГоловнаПолітика

В Україні втричі скоротять кількість районів

Влада хоче повернути дореволюційний територіально-адміністративний устрій

Координаційна рада з питань розвитку громадянського суспільства затвердила концепцію реформи місцевого самоуправління і територіальної організації органів влади до 2015 року.

У документі, що його підготувало Міністерство регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ, докладно розповідається про недосконалість нинішньої системи адміністративно-територіального устрою країни. Однією з причин називають надмірно велику кількість органів місцевої влади, дублювання та неузгодженість їх функцій.

Практично ми прибрали дублювання функцій у центральних органах виконавчої влади. Тепер на черзі - регіональні реформи. Найближчим часом ми представимо цю частину програми реформ. Вона також триватиме, умовно кажучи, не одну п\'ятирічку.

— Віктор Янукович, Президент України

Представники місцевої влади, які були присутні на засіданні ради, схвалили запропоновану концепцію. Документ затверджено радою і відправлено на розгляд Кабінету Міністрів.

Один із розробників концепції, член робочої групи при Мінрегіонбуді Анатолій Ткачук повідомив, що після проведення реформи кількість територіальних общин скоротиться з 31 тис. до 1,8 тис., а кількість районів - з 490 до 150. "Райони об'єднуватимуться за зонами впливу, навколо великих міст, з урахуванням щільності населення. Фактично йдеться про відновлення системи, яка існувала до революції, коли одиницею територіально-адміністративного устрою були волості. На території волості розташовувалося 15-20 сіл, у них був спільний орган управління, земля, будівлі, капітал", - розповів Ткачук.

Це не перша спроба провести в Україні адміністративно-територіальну реформу. 2005 року з цією метою в уряді Юлії Тимошенко було введено спеціальну посаду - віце-прем'єр із питань адміністративно-територіальної реформи. На цю посаду було призначено Романа Безсмертного. Він пропонував формувати адміністративно-територіальні одиниці за кількісним принципом: більш ніж 2,5 тис. жителів - селище, не менш ніж 50 тис. - місто-район, не менш ніж 750 тис. - місто-регіон. Менші населені пункти передбачалося приєднати до більших. Проте через початок політичної кризи реалізувати задумане не вдалося.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram