ГоловнаЕкономікаДержава

Частка контрабандних цигарок на українському ринку зросла вчетверо

Торік правоохоронці вилучили 170 млн нелегальних тютюнових виробів.

Частка контрабандних цигарок на українському ринку зросла вчетверо

В Україну ринув потік контрабандних цигарок - за минулий рік їхня частка на українському ринку зросла вчетверо.

Такі дані наводить міжнародна компанія Nielsen - світовий лідер у галузі вивчення споживчої поведінки, що працює в більш ніж 100 країнах світу.

Схожі цифри подає і недавнє дослідження не менш відомої компанії TNS, що займає одне з провідних місць у сфері маркетингових досліджень. Звіти експертів підтверджують дані, отримані з офіційних джерел.

Як повідомив заступник начальника управління протидії незаконному обігу підакцизних товарів Головного управління податкової міліції Віктор Киценко, торік в Україні вилучили понад 120 мільйонів "лівих" цигарок, які незаконно ввезли на територію нашої держави. За інформацією Митної служби України, обсяг контрабанди 2011 року зріс у 3,6 разу.

"Рекордсменом із контрабанди цигарок в Україну є Молдова. На неї припадає до 90% усіх затримань", - розповів голова Департаменту боротьби з контрабандою, аналізу ризиків та протидії корупції

Держмитниці Олександр Вдовиченко.

"У Молдові податки на цигарки в рази менші, ніж в Україні. А тому там пачка цигарок у середньому коштує 0,3 євро, а в нас майже 1 євро. Прибуток від контрабанди навіть десятка блоків цигарок доволі серйозний. От і намагаються люди заробити "легкі гроші". Везуть переважно потягом, автомобілями, гужовим транспортом. У багатьох місцях кордону немає чіткої демаркації, зате є маса об'їзних доріг без пунктів пропуску. Місцеве населення дуже добре знає їх. На контрабанді держава втрачає значні кошти, до бюджету не надходять акциз, ПДВ й інші податки", - додав Вдовиченко.

За даними Держспоживстандарту, в Україні наприкінці минулого року близько 39 відсотків кіосків, магазинів й інших торгових точок, які мають право продавати цигарки, торгували контрабандним товаром із Молдови та Росії. Найчастіше тютюнову контрабанду продають в Одеській, Рівненській областях і Києві.

На думку експертів, спрогнозувати зростання контрабанди цигарок в Україну було нескладно. Річ у тім, що протягом 2008-2012 років акциз на цигарки піднімали більш ніж десяток разів. У підсумку сьогодні акциз, який сплачують в Україні з однієї пачки цигарок, є найвищим на теренах СНД. Ціни на тютюнові вироби за останні роки зросли втроє-вчетверо. Найдешевші українські цигарки сьогодні коштують 6,5-7 гривень, а контрабандні можна купити і за "трояк". Ось намагаючись заощаджувати, покупці масово й переходять на нелегальний товар.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram