ГоловнаЕкономікаБізнес

Аграрний фонд збереже ціни на молоко рекордними закупівлями

АФ постарається допомогти населенню.

Аграрний фонд збереже ціни на молоко рекордними закупівлями
Фото: newportal.com.ua

Аграрний фонд протягом трьох місяців має намір викупити надлишки сухого молока і масла на ринку, пише "Коммерсантъ-Украина".

Виробники, зі свого боку, гарантують збереження закупівельних цін на молоко в населення, розповів гендиректор молокопереробного підприємства "Галичина" Володимир Петрина.

Раніше гендиректор Аграрного фонду Ігор Якубович заявляв, що 2012 року закуплять 12 тис. тонн сухого молока і 15 тис. тонн вершкового масла, що є рекордними обсягами.

Міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк повідомив, що в п'ятницю на рахунки АФ надійшов перший транш у 120 млн грн.

"Вирішено закуповувати сухе молоко по 25 грн/кг, масло - по 30 грн/кг. Це дозволить стабілізувати мінімальну закупівельну ціну молока в населення на рівні 2,5 грн/л", - повідомив він.

За словами міністра, ще 630 млн грн надійдуть згодом. "На сьогодні на рахунках АФ у Держказначействі - близько 3 млрд грн, які, окрім на закупівлю сухого молока і масла, спрямують на забезпечення форвардних контрактів на закупівлю зернових", - зазначив міністр.

Можливо, АФ не доведеться викуповувати весь обумовлений обсяг сухого молока і масла.

"2011 року фонд заявляв про намір закупити 6 тис. т масла, але коли викупив 1,4 тис. т, то ціна стабілізувалася і не було сенсу продовжувати", - нагадує голова ради директорів Спілки молочних підприємств Вадим Чагаровський.

На його думку, запропоновані зараз ціни на сухе молоко і масло вигідні передусім молокопереробним підприємствам, у структурі закупівлі сировини котрих значна частка припадає на населення.

Директор із сировини Західної молочної групи Микола Момчил зазначає, що зараз ціна молока в населення - 1,6-2 грн/л, у сільгоспвиробників - 2,5-3,5 грн/л.

Нагадаємо, так уряд має намір зробити ще одну спробу домовитися з переробниками про підвищення цін на молоко, які планомірно знижуються із січня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram