ГоловнаПолітика

Харківські угоди можуть денонсувати після виборів

Таких договорів, які спершу виглядали позитивно, багато, - говорить експерт

Харківські угоди можуть денонсувати після виборів
Фото: EPA/UPG

Газові угоди між Україною і Росією можуть бути денонсовані після виборів, якщо переможе опозиція.

Таке припущення висловив під час відеомосту Київ-Москва керівник Центру СНД Інституту актуальних міжнародних проблем Дипломатичної академії МЗС РФ Сергій Жильцов.

"Наскільки довгостроково українська сторона прораховувала наслідки 2010 року? Багато було таких договорів, які спершу виглядали позитивно. Флот для Росії - стратегічно важливе питання ... Але перегляд Харківських угод можливий. Для Росії це негативний момент і навряд чи він буде сприяти розвитку двосторонніх угод ... Сьогодні переглядаються будь-які договори", - зауважив російський експерт.

Крім того, він підкреслив, що Росія в будь-якому випадку і надалі буде проводити послідовну політику на захист своїх інтересів.

Жильцов при цьому висловив надію, що сторони зможуть відокремити питання ціни газу від питання Чорноморського флоту.

"Я сподіваюся, що питання ціни на газ і питання перебування Чорноморського флоту будуть відокремлені. Газ - економічне питання. ЧФ - геополітичне ", - підсумував він.

Водночас, політолог Вадим Карасьов вважає, що для перегляду угод не обов'язково чекати виборів або змін у владі. За його словами, нинішнє керівництво теж може змінити позицію стосовно цього.

"З приводу можливості перегляду. Всі пам'ятають, як їх приймали. Це були фактично бойові дії в парламенті. Влада була в оточенні. Але договір був прийнятий з порушенням процедури. А це завжди залишається ключем для того, щоб у тій чи іншій формі поставити перегляд угод. Завжди можна позадкувати. Я маю на увазі не тільки ситуацію приходу опозиції до влади, і нинішня може змінити позицію ", - зазначив український політолог.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram