ГоловнаСвіт

Країни ЄС знімуть санкції проти М'янми

ЄС отримає вигоду

Країни ЄС знімуть санкції проти М'янми

Країни Євросоюзу наступного тижня знімуть більшість діючих санкцій проти М'янми на знак визнання стрімких політичних та економічних реформ після десятилітньої воєнної диктатури.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на дипломатів ЄС у четвер 19-го квітня.

Посланці урядів ЄС досягли попередньої згоди з цього питання пізно ввечері в середу. Очікується, що міністри закордонних справ держав ЄС офіційно схвалять угоду на засіданні у Люксембурзі 23-го квітня.

Призупинення санкцій ЄС, що включають у себе заборону на інвестиції та торгівлю, пов'язану з лісовою та гірничодобувною промисловістю, відкриє двері для потоку інвестицій у країну. М'янма - сусід двох найбільших у світі ринків Китаю і Індії.

"В даний час існує угода ... про припинення усіх санкцій, крім ембарго на постачання зброї", - сказав представник однієї з країн ЄС на умовах анонімності.

Дипломати ЄС кажуть, що санкції знімуть для підтримки тиску на квазі-цивільний уряд М'янми - з тим, щоб останній перейшов до демократії. Лідер опозиції Аун Сан Су Чжи, прихильник санкцій проти М'янми за порушення прав людини військовим урядом, виступає на підтримку такого підходу.

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон закликав виявити обережність у розгляді питання М'янми: "Хоча ясно, що ... режим робить деякі кроки в бік більшої свободи і демократії, ми повинні бути вкрай обережними. Ми хочемо побачити звільнення політв'язнів, ми хочемо побачити вирішення етнічних конфліктів, ми хочемо, щоб процес демократизації тривав".

Уряди країн ЄС зацікавлені в тому, щоб полегшити доступ до М'янми для свого бізнесу. ЄС сподівається отримати вигоду з багатих природних ресурсів М'янми, її близькості до великих ринків і величезного туристичного потенціалу. Європейські компанії побоюються, що азіатські суперники вже зміцнюють свою присутність в країні.

Міністерство фінансів США у вівторок 17-го квітня призупинило санкції щодо М'янми, щоб дозволити фінансові операції для підтримки визначеної гуманітарної допомоги та проектів розвитку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram