ГоловнаПолітика

Адвокат Луценка: Лутковська не переконала Європейський суд

Адвокат Юрія Луценка Валентина Теличенко вважає, що уряд України не зміг розповісти Європейському суду з прав людини про переконливі причини арешту екс-міністра.

Адвокат Луценка: Лутковська не переконала Європейський суд
Валентина Теличенко
Фото: telekritika.ua

Про це вона заявила після завершення слухань.

За словами В. Теличенко, під час слухань суддя від Німеччини Ангеліка Нюссбергер, зокрема, попросила уряд пояснити, як воно розуміє слово «тиск», оскільки однією з причин арешту Ю. Луценка було названо потенційний тиск на свідків із його боку.

"Представник уряду України Валерія Лутковська пояснила: уряд розцінив як тиск виступ Луценка на прес-конференції, де він назвав прізвища свідків. Від імені заявника (Луценка) було пояснено, що в судовому засіданні свідки говорили лише про тиск із боку слідчого і заперечували тиск із боку екс-міністра. Названі на прес-конференції свідки також не вважали це тиском. Тому, думаю, суд навряд розцінить пояснення уряду вичерпним", - сказала адвокат.

В. Теличенко також зазначила, що судді Європейського суду цікавилися, чи розглянув належно український суд альтернативні арешту запобіжні заходи. У зв'язку з цим суду було надано інформацію, що народні депутати України та громадяни заявляли про бажання взяти Ю. Луценка на поруки і пропонували звільнити його під заставу.

«Уряд не зміг показати, що український суд розглянув альтернативи арешту», - наголосила адвокат.

Адвокат Ю. Луценка також особливо відзначила, що рішення Європейського суду матиме надзвичайно важливе значення.

«Якщо буде визнано політичні мотиви арешту Ю. Луценка, це означатиме, що уряд України не можна вважати демократичним. Виникне серйозний потенціал довести політичний характер переслідувань Юрія Луценка, Юлії Тимошенко й інших», - сказала адвокат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram