ГоловнаПолітика

Новий КПК унеможливлює тортури в міліції

Народний депутат України, член фракції Партії регіонів у Верховній Раді, перший заступник голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Олійник заявив, що з новим Кримінально-процесуальним кодексом практично будуть виключені тортури і катування в міліції.

Новий КПК унеможливлює тортури в міліції
Фото: zn.ua

Про це він сказав, коментуючи ухвалення документа Верховною Радою у другому читанні в п'ятницю, 13 квітня, повідомляє прес-служба Партії регіонів.

"Новий КПК значно зменшить кількість тортур і катувань, тому що сьогодні в основі обвинувачення лежать визнання провини і явка з повинною. Як правило, вибивають і кажуть: "Та ж він зізнався". А він судді каже: "Та ж били". І починаються ці дебати", - пояснив депутат.

При цьому він додав, що в новому КПК існує норма, згідно з якою підґрунтям доказів не можуть бути "визнання провини, явка з повинною і так далі". "Тобто суддя каже: не мордуйте і не змушуйте його писати, мені це не цікаво. Ви надайте докази, що підтверджують його провину, а не те, що він сам про себе може наговорити. Це цікавить суд, аби він обрав покарання, а не встановив провину чи невинуватість", - уточнив політик.

"Навіщо вибивати явку з повинною, якщо її не враховують?" - аргументував Олійник.

За його словами, таких новацій у документі дуже багато. "Недаремно європейці у своєму рішенні щодо проекту КПК (це пункт 8.4 резолюції) сказали так: "Ми вітаємо рішення Президента України

Віктора Януковича, який подав цей документ у парламент, і закликаємо ВР якомога швидше прийняти його, оскільки європейські експерти визнали його таким, що відповідає європейським стандартам", - підсумував парламентарій.

Нагадаємо, в ніч проти п'ятниці, 13 квітня, Верховна Рада Україна ухвалила новий Кримінально-процесуальний кодекс.

За прийняття кодексу проголосував 271 народний депутат із 283 зареєстрованих у сесійній залі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram