ГоловнаПолітика

КС заборонив подвійне балотування на виборах до Ради

Конституційний Суд визнав таким, що не відповідає Конституції, положення закону про вибори народних депутатів, яке дозволяє кандидатам балотуватися одночасно від мажоритарного округу і за партійним списком.

КС заборонив подвійне балотування на виборах до Ради
Фото: EPA/UPG

Таке рішення суду, ухвалене 5 квітня за поданням 51 депутата Ради, оголошено в залі суду.

Зокрема, КС визнав, що Основному закону не відповідає положення частини 5 статті 52 закону "Про вибори народних депутатів", згідно з яким одна й та сама особа може потрапити до виборчого списку кандидатів у депутати від партії і висуватися при цьому в одному з одномандатних виборчих округів відповідно до порядку, який встановила партія, або відповідно до порядку самовисування.

Будь-які зміни до закону про вибори - це ревізія закону. І якщо це відбудеться найближчим часом, маю на увазі, якщо Конституційний Суд знову ухвалить рішення про розмежування мажоритарної та пропорційної систем, то наша фракція відкличе свій 101 голос під цим законопроектом

— Андрій Кожем'якін, голова фракції БЮТ

Як відомо, 1998 року КС уже приймав рішення, яким визнав неконституційним право однієї особи одночасно балотуватися в депутати Ради за партійним списком і від мажоритарного округу.

Незважаючи на це, під час внесення чергових змін до закону "Про вибори народних депутатів" 2011 року разом із запровадженням змішаної системи виборів у законі заклали норму, яка дозволяє балотуватися і за партійним списком, і від мажоритарного округу.

Подання про оцінку конституційності зазначеної норми ініціювали депутати від Партії регіонів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram