ГоловнаПолітика

Більшість читачів LB.ua схвалюють повернення мажоритарної системи

24% вважають, що мажоритарна система допоможе провести в парламент політиків різних таборів. На третьому місці - варіант "Усе залежатиме від самих виборців" із 21% голосів.

Більшість читачів LB.ua схвалюють повернення мажоритарної системи
Фото: Макс Левин

19% вважають, що із поверненням мажоритарки, по суті, не буде жодних змін. А 5% пов'язують із поверненням діяльності кандидатів у депутати в конкретних округах можливість отримати від політиків матеріальну допомогу.

Нагадаємо, що з поверненням мажоритарної системи особливі надії плекають і опозиційні сили, і влада.

У

Партії регіонів вважають, що в наступному парламенті депутати-мажоритарники долучатимуться до її фракції, оскільки "більшість, яка проходить від мажоритарки, налаштована співпрацювати з владою, а не конфліктувати з нею". Зі свого боку, "Батьківщина" і "Фронт змін" мають намір сформувати єдиний опозиційний список до 23 квітня - і від мажоритарних округів, і від єдиного округу.

Новий закон "Про вибори народних депутатів України" парламент прийняв 17 листопада 2011 року. Закон передбачає п'ятивідсотковий прохідний бар'єр і змішану (пропорційно-мажоритарну) систему. 225 депутатів обирають за пропорційною системою в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі від політичних партій, ще 225 депутатів - за мажоритарною системою щодо більшості в одномандатних виборчих округах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram