ГоловнаЕкономікаФінанси

Експерти очікують девальвації гривні

Аналітики очікують, що наприкінці року гривня девальвує до 8,34 грн/$. Прогноз на наступний рік ще гірший - 8,69 грн/$.

Експерти очікують девальвації гривні
Фото: podrobnosti.ua

У п'ятницю Мінекономрозвитку і торгівлі оприлюднило щоквартальний консенсус-прогноз перспектив розвитку економіки, який є усередненою позицією експертів 15 державних, міжнародних і приватних організацій, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Із документа випливає, що порівняно з оцінками, виставленими в листопаді 2011 року, очікування аналітиків з приводу курсу гривні наприкінці 2012 року погіршали - з 8,19 грн/$ до 8,34 грн/$. При цьому експерти виставили оцінки в діапазоні від 8 грн/$ до 8,8 грн/$. Ще восени вони очікували, що максимальне значення курсу не перевищить 8,5 грн/$.

Незважаючи на те, що максимальна оцінка за підсумками року становить 8,8

грн/$, середній обмінний курс протягом 2012 року експерти визначають на рівні 8,1 грн, що навіть нижче за опубліковані восени 8,14 грн.

Середній прогноз курсу 15 експертів на 2013 рік становить 8,39

грн/$, тоді як на кінець наступного року - 8,69 грн/$.

Жодних загроз для стабільності валютного курсу зараз немає

— Микола Азаров, прем'єр-міністр України

Найбільшим зовнішнім ризиком для розвитку економіки України фахівці вважають неотримання фінансування від Міжнародного валютного фонду. Також проблемами стануть падіння цін на сировинних ринках, посилення боргової кризи в єврозоні, ескалація військового конфлікту на Близькому Сході. Головний внутрішній ризик - збереження низької кредитної активності комерційних банків.

У складанні прогнозу брали участь фахівці Мінфіну, Програми розвитку ООН в Україні, Інституту економіки та прогнозування НАН України, Науково-дослідного економічного інституту, Інституту економічних досліджень і політичних консультацій, Національного інституту стратегічних досліджень, Інституту еволюційної економіки, представництва МВФ в Україні, Міжнародного центру перспективних досліджень, центру "CASE-Україна", Райффайзен Банку Аваль, БТА Банку, ОТП Банку, Міжнародного фонду Блейзера, Forex Club.

Нагадаємо,

голова Нацбанку Сергій Арбузов не бачить загроз для стабільності гривні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram