ГоловнаКультура

Археологів не пускають на розкопки на Поштовій площі

Вчені вважають, що під площею можна знайти багато цікавого.

Археологів не пускають на розкопки на Поштовій площі
Фото: videoprobki.ua

Київські археологи обурені тим, що їх не пускають на Поштову площу, повідомляє "Сегодня". За законом, будь-яке будівництво в зонах історичних заповідників повинне супроводжуватися дослідженнями археологів.

Будівельники, що працюють на площі, розповідають, що знаходять старовинні фундаменти і дошки. Археологи, в свою чергу, передбачають, що під Поштовою площею можна знайти залишки старих причалів, інфраструктури гавані і мостів 10-го століття, адже там знаходиться найстаріша берегова лінія.

"Площа входить в заповідник "Стародавній Київ", за законом будь-яке будівництво в таких місцях передбачає обстеження археологів. Але наразі влада тільки твердо обіцяє, що нас туди запустять, - розповідає директор Центру археології Михайло Сагайдак. - Коли будували "Макдональдс", ми провели розкопки і знайшли багато цікавих речей. Там, де зараз будують, нічого не досліджувалося".

Як повідомляє глава ГУ охорони культурної спадщини Яків Дігтяр, на сьогодні складено акт з метою забезпечити археологам можливість попрацювати на площі.

Нагадаємо, Поштову площу в Києві закрили на реконструкцію до травня наступного року. У минулий понеділок на площі закрили більшість поворотів, особливо з Набережного шосе у напрямку Подолу.

У проекті реконструкції передбачено, що на Поштовій буде дорожня розв'язка з підземними переходами і паркінгом. Також реконструюється Річний вокзал, якому добудують поверхи, де будуть ресторан і оглядовий майданчик.

Закінчити роботи на площі планують до Дня Києва 2013 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram