ГоловнаКультура

Через будівництво на Андріївському узвозі можуть відбутися зсуви, - геолог

Експерт наголосив: уся територія заповідника "Стародавній Київ" - зсувонебезпечна.

Через будівництво на Андріївському узвозі можуть відбутися зсуви, - геолог
Фото: Макс Левин

Будівництво на Андріївському узвозі створює небезпеку для всіх будинків - і для старих, і для нових. На вулиці не повинно бути ні машин, ні паркінгів, упевнений учений.

Старший науковий співробітник Інституту геологічних наук НАН України, кандидат геолого-мінералогічних наук Вадим Рибін заявляє про неприйнятність будівництва на Андріївському узвозі паркінгів і будинків на пальових фундаментах.

Про це Рибін сказав у вівторок, 14 серпня, на прес-конференції в Києві.

Рибін наголосив, що територія Андріївського узвозу, як і вся територія заповідника "Стародавній Київ", - зсувонебезпечна.

"Ця вулиця підтоплена, тобто там високий рівень ґрунтових вод: у верхній частині - 3-5 м, а в нижній - 1-2 м. І вона зсувонебезпечна. Це створює небезпеку для всіх будинків - і для старих, і для нових, які хочуть побудувати. Моя думка - вкрай важливо, щоб велику увагу було приділено інженерним комунікаціям. Вода є найсильнішим і найактивнішим учасником зсувних процесів, які нищать і пам'ятки, і просто добротні старі будівлі", - сказав Рибін.

За його словами, на Андріївському узвозі не повинно бути жодних підземних паркінгів, жодних нових будівель на пальових фундаментах. "Тому що пальові фундаменти змінюють гідрологічну ситуацію, і це згубно для старих будівель", - пояснив фахівець.

Також він заявив про необхідність замінити всі комунікації під час зміцнення та реконструкції старих будівель на узвозі й організувати дренаж навколо Андріївської церкви, який захищав би храм від руйнівного впливу води.

"Але при цьому потрібно пам'ятати, що будь-яке необережне втручання цілком може спричинити негативну реакцію якогось старого будинку сусіднього і зумовити його деформацію", - наголосив Рибін.

Нагадаємо, наприкінці червня під Андріївською церквою зрушився ґрунт. Зсувом із пагорба завалило весь тротуар на маленькій алеї художників - у бічному провулку Андріївського узвозу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram