ГоловнаКультура

Маршрутники збираються на страйк

Київські перевізники вважають, що відбувається глобальний перерозподіл ринку

Маршрутники збираються на страйк
Фото: Макс Левин

Більш ніж 30 компаній, які здійснюють приміські та міжміські перевезення, погрожують страйком, повідомляє газета "Сегодня".

Причина таких погроз, за словами маршрутників, - результати тендера, який провела Київська обладміністрація. Згідно з цими результатами, половина зі 178 маршрутів перейде в руки компаній-новачків на ринку. Перевізники переконані: у цих компаній один власник.

Представник компаній-перевізників Олена Любомирська вимагатиме скасування результату конкурсу та проведення нового - під керівництвом Мінінфраструктури. "Якщо не буде результатів перемовин, ми готові до радикальних заходів - до страйку", - стверджує Любомирська. Перевізників турбує доля водіїв, які працюють на маршрутах.

Постраждати можуть і пасажири, впевнена Олена Любомирська. "Проїзд може подорожчати, адже монополіст завжди диктує ціни, - говорить вона. - Окрім того, інтервал руху може побільшати".

Президент Всеукраїнської асоціації перевізників Ігор Шкіря підтримує перевізників: "Перевізники справедливо обурені тим, як проведено конкурс, перерозподілом маршрутів. Тариф на приміських і міських маршрутах узгоджують з ОДА. Коли працюють нелояльні перевізники, адміністрація не дуже охоче йде на підвищення ціни, а коли з'являються лояльні - можливе й підвищення".

Тим часом в обладміністрації не бачать підстав для протесту. Голова ОДА Анатолій Присяжнюк розповідає, що тендер, яким обурені компанії-перевізники, був відкритим і про його проведення оголосили за два місяці. У тендері могли взяти участь і старі, і нові перевізники, каже Присяжнюк.

"Ми віддаємо перевагу тим, хто пропонує нові автобуси та безпечні умови перевезення. Тому природно, з'явилися невдоволені. Ми все призупинили і розглянемо кожну скаргу. Сьогодні вимоги такі - підвищити якість та безпеку перевезень, а можливо, і зменшити цінову політику", - пояснює глава ОДА.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram