ГоловнаКультура

Влада Києва відкидає приватизацію зоопарку

Океанаріум буде спільною власністю зоопарку і спонсора.

Влада Києва відкидає приватизацію зоопарку
Александр Мазурчак

Перший заступник голови Київської міськадміністрації Олександр Мазурчак запевняє, що приватизації Київського зоопарку або його перенесення не буде.

Про це він сказав сьогодні журналістам під час представлення слона Хораса в Київському зоопарку.

"Ніколи зоопарк не буде передано в жодні приватні руки. Зоопарк буде завжди залишатися комунальним і на цьому місці. Нікуди не буде переводитися", - сказав Мазурчак. Щодо останнього рішення Київради про будівництво за гроші інвестора на території зоопарку океанаріуму, то він пояснив, що "це буде спільною власністю зоопарку і цього спонсора, або, скажімо, партнера".

"Це суть публічно-приватного партнерства. Ніякої передачі майна зоопарку, землі за цим не буде і в жодному разі не може бути. І щоб не думали, що на території зоопарку може бути якась приватна власність. Інвестор вкладе, скажімо, 30 млн, і це буде його власність", - сказав він.

Водночас Мазурчак зазначив, що Київський зоопарк сьогодні продовжує розвиватися. Зокрема, в його колекції зараз 2 тис. 900 експозиційних особин і приріст за останній рік - десь 400 особин. Планується і в подальшому створювати умови для збільшення колекції звіринця, але наразі це відбуватиметьбся в межах існуючої території зоопарку. Водночас, за його словами, розглядається перспектива відведення ще додаткових територій для зоопарку для відкриття "літніх таборів", де тварин будуть розводити.

Водночас слід зазначити, що вже кілька років зоопарк є джерелом постійних трагедій і конфліктів: періодично повідомляють про загибель тварин.

Серед "гучних" смертей була загибель крокодила Гоші, павича від розриву серця, верблюда від хвороби, слона Боя, якого, як стверджували в зоопарку, отруїли. Також у зоопарку помер амурський тигр Іван, а ще раніше білогрудий уссурійський ведмідь Ося.

Серед останніх смертей слід зазначити загибель 27 червня ц.р. уссурійського ведмедя. Раніше, 22 червня ц.р., в Київському зоопарку померла антилопа нільгау.

ЗМІ повідомляють, що за попередніми даними перевірки, протягом 2010 року в Київському зоопарку загинули 187 тварин, з яких 19 - ссавці, 75 - птахи, 93 - плазуни, риби і амфібії. 2011-го року - 114 тварин, з яких 19 ссавців, 25 птахів, 70 плазунів, риб і амфібій. Причиною загибелі всіх цих тварин стали незаразні хвороби різної етіології, наприклад, діатез, серцева недостатність, анемія, запалення легенів та інші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram