ГоловнаСуспільствоЖиття
Спецтема
Горячие точки Киева

​ЮНЕСКО погрожує вилучити Лавру і Софію зі списку об'єктів всесвітньої спадщини

Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО незадоволений забудовою буферних зон навколо Києво-Печерської лаври та Софії Київської.

​ЮНЕСКО погрожує вилучити Лавру і Софію зі списку об'єктів всесвітньої спадщини
Фото: ruta-cruise.com

Якщо ситуація з українськими пам'ятниками не покращиться, наступної 37-ї сесії ЮНЕСКО 2013 буде розглянуто питання про перенесення Києво-Печерської лаври і Софії Київської зі списку об'єктів всесвітньої спадщини в список об'єктів, що перебувають під загрозою.

Про це йдеться в проекті рішення 36-ї сесії ЮНЕСКО, передає "Коммерсант".

Під час сесії комітет закликав Україну ввести мораторій на будівництво в буферній зоні Києво-Печерської лаври і Софії Київської та зобов'язав Україну до лютого 2013 року надати ЮНЕСКО список будинків, які знаходяться близько до заповідників.

Якщо ці умови не будуть виконані, наступного року Лавру і Софію можуть перемістити зі списку об'єктів всесвітньої спадщини в перелік об'єктів, що перебувають під загрозою.

У комітеті відзначили, що, незважаючи на численні вимоги ЮНЕСКО ввести мораторій на забудову буферних зон, зведення багатоповерхівок триває.

"Три висотні будівлі, що будуються в Печерському районі на схилах Дніпра, порушують архітектурно-історичний ландшафт столиці і знаходяться на заповідній території, що охороняється. Продовження будівництва несе загрозу цілісності об'єкту всесвітньої спадщини", - сказано в проекті рішення комітету.

У документі наголошується, що українська сторона не надала за запитом ЮНЕСКО детальну інформацію про згадані багатоповерхівки, більш того, дозволила будівництво нового об'єкта в буферній зоні Софії Київської.

"Мова йде про зведення багатоповерхового елітного житлового комплексу біля стін Софії. Будівництво двоярусного підземного паркінгу призвело до підйому ґрунтових вод, що несе пряму загрозу історичним пам'яткам", - повідомила присутня на засіданні активістка громадського руху "Збережи старий Київ" Ірина Никифорова.

Крім того, цього разу комітет розглядав можливість включення в список об'єктів всесвітньої спадщини Андріївської та Кирилівської церков. Однак, за словами Никифорової, ця ініціатива не мала підтримки. Вона розповіла, що представники ЮНЕСКО заявили, що до вирішення питання з виключенням Софії та Лаври зі списку про розширення буферних зон не може бути й мови.

Як відомо, 36-а сесія Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО відбувалася в Санкт-Петербурзі з 24 червня по 6 липня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram