ГоловнаЕкономікаДержава

Глава Мінцифри заявив про ліквідацію однієї з найбільших корупційних схем за історію України

Вона полягала в обмані системи, яка використовувалася в адмініструванні ПДВ.

Глава Мінцифри заявив про ліквідацію однієї з найбільших корупційних схем за історію України
Михаил Федоров
Фото: LB.ua

Міністерство цифрової трансформації, СБУ, Офіс генпрокурора, Державна податкова служба та Державна служба фінмоніторингу зупинила протиправний механізм формування сум податкових кредитів з ПДВ для підприємців.

Після ліквідації схеми до держбюджету за два місяці надійшло додатково 9 млрд гривень, повідомили в Офісі президента України.

Незаконне формування сум податкових кредитів з ПДВ відбувалося через несанкціоноване втручання в роботу інформаційно-телекомунікаційних систем, які спотворили процеси обробки інформації.

Було встановлено, що система моніторингу ризиків, яка використовувалася в адмініструванні ПДВ, мала істотну погрішність в алгоритмі роботи. Використовуючи її, шахраї імітували свою відповідність критеріям безумовної реєстрації. Система вважала їх свідомими платниками податків, тому їх податкові накладні не перевіряли на предмет ризику.

"За нашою інформацією, це була одна з найбільших корупційних схем за всю історію України. І вона сьогодні була повністю припинена. Ми це відчуваємо по інформаційних компаніях і атаках на керівництво Міністерства фінансів, на керівництво податкової та СБУ", - заявив віцепрем'єр-міністр - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Нагадаємо, що в квітні колишній міністр фінансів Ігор Уманський в інтерв'ю LB.ua розповів, що хотів звільнити голову податкової Сергія Верланова в зв'язку з можливою корупцією. Він заявив, що через "скручування" з ПДВ бюджет щомісячно недоотримує в середньому 5 млрд гривень.

"У нас неодноразово були розмови на цю тему. Я приходжу до нього, показую: «Дивіться, ми тут зараз пляшками бавимося, а ось - інформація з кожного місяця, і це тільки «скручування» з ПДВ. Це в середньому 5 мільярдів на місяць недоотримує бюджет». Як тільки я прийшов в Мінфін, мені швидко з усіх боків зливати інформацію почали - з розшифровками, з компаній, за сумами. Де стартують, через кого проганяють, де виводять. І 5 мільярдів - це тільки з ПДВ! Клименко з Януковичем дивляться і кажуть: «Блін, а що, так можна було?»"- розповів Уманський.

Після цього лідери фракцій Верховної Ради домовилися створити тимчасову слідчу комісію, щоб перевірити заяви Ігоря Уманського про "скручування" ПДВ.

Крім цього, глава Офісу президента Андрій Єрмак підтвердив, що колишній міністр фінансів Ігор Уманський стане його радником. За словами Єрмака, його обурила інформація про корупційні схеми на митниці і в податковій, які озвучив Ігор Уманський. Тому він запропонував йому механізм, який допоможе винищити ці схеми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram