ГоловнаЕкономікаДержава

Уманський заявив, що "скрутки" з ПДВ у травні становили 1,9 млрд

З них ДПС заблокувала 0,3 млрд

Уманський заявив, що "скрутки" з ПДВ у травні становили 1,9 млрд
Фото: facebook/Міністерство фінансів України

Колишній міністр фінансів, радник голови Офісу президента України Ігор Уманський заявив, що в травні так звані "скрутки" з податку на додану вартість (ПДВ) становили 1,9 млрд гривень.

З них Державна податкова служба заблокувала 0,3 млрд, повідомив Уманський на своїй сторінці у facebook.

"Переляк учасників схеми і вимушене блокування правоохоронцями "конвертів" як наслідок підвищеної публічної уваги - це близько 3 млрд гривень місячного зменшення "скруту". Блокування податковою "схемщиків" - це 0,3 млрд гривень. "Усього проведеного скруту - лише 1,6 млрд гривень", - написав він.

Уманський зазначив, що цих коштів вистачило б на 300% обіцяних надбавок усім медикам.

Нагадаємо, що в квітні колишній міністр фінансів Ігор Уманський в інтерв'ю LB.ua розповів, що хотів звільнити голову податкової Сергія Верланова у зв'язку з можливою корупцією. Він заявив, що через "скрутки" бюджет щомісяця недоотримує в середньому 5 млрд гривень.

"У нас неодноразово були розмови на цю тему. Я приходжу до нього, показую: "Дивіться, ми тут зараз "плюшками" балуємось, а ось - інформація щодо кожного місяця, і це тільки "скрутки" з ПДВ. Це в середньому 5 мільярдів на місяць недоотримує бюджет". Як тільки я прийшов у Мінфін, мені швидко з усіх боків зливати інформацію почали - з розшифровками, щодо компаній, щодо сум. Де стартують, через кого проганяють, де виводять. І 5 мільярдів - це тільки з ПДВ! Клименко з Януковичем дивляться і кажуть: "Блін, а що, так можна було?" - розповів Уманський.

Після цього лідери фракцій Верховної Ради домовилися створити тимчасову слідчу комісію, щоб перевірити заяви Ігоря Уманського про "скрутки" ПДВ.

Крім цього, глава Офісу президента Андрій Єрмак підтвердив, що колишній міністр фінансів Ігор Уманський стане його радником. За словами Єрмака, його обурила інформація про корупційні схеми на митниці і в податковій, які озвучив Ігор Уманський. Тому він запропонував йому механізм, який допоможе винищити ці схеми. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram