ГоловнаЕкономікаБізнес

"Укрзалізниця" вирішила створити вокзальну компанію

Залізниця запозичила ідею у німецької Deutsche Bahn.

"Укрзалізниця" вирішила створити вокзальну компанію
Фото: EPA/UPG

Правління "Укрзалізниці" вирішило з 1 липня створити нову філію "Вокзальна компанія", повідомила пресслужба перевізника в середу.

Філія керуватиме залізничними вокзалами й повинна вивести їх на беззбитковий рівень. "До головних цілей відноситься скорочення фінансових витрат, вихід на рівень беззбитковості і, згодом, отримання прибутку. Досягти цього планується, зокрема, шляхом розвитку комерційних площ", – сказав директор зі стратегічного розвитку та інвестиційної політики УЗ Антон Саболевський.

Створення вокзальної компанії проведуть у два етапи. Спочатку філія отримає найбільші вокзали, які зараз знаходяться в управлінні "Пасажирської компанії", а на другому етапі – вокзали 1–3 класів. Потім планується визначити 14 базових вокзалів, навколо яких централізують фінансові, кадрові, юридичні та інші функції.

Персонал для нової філії переведуть з інших філій, зокрема "Пасажирської компанії", "Центру будівельно-монтажних робіт і експлуатації будівель і споруд", регіональних філій.

За словами Соболевського, схожа система запозичена в німецької Deutsche Bahn. У її складі є окрема компанія, яка займається вокзалами – DB Netze Stations. Її прибуток до оподаткування склав 349 млн євро у 2019 році, тоді як українські вокзали принесли 800 млн гривень збитку.

Нагадаємо, що за час карантину на вокзалі "Київ-Пасажирський" демонтували МАФи

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram