ГоловнаЕкономікаДержава

Група Ахметова обвалила ціну на ринку електроенергії і вимагає змінити керівництво НКРЕКП, - ЗМІ

ДТЕК контролює значну частку генерації, а "Метінвест" і вугільні шахти ДТЕК є великими споживачами електроенергії в країні.

Група Ахметова обвалила ціну на ринку електроенергії і вимагає змінити керівництво НКРЕКП, - ЗМІ
Фото: Олег Гратило

Дії генеруючих, які постачають і промислові компанії СКМ Ріната Ахметова призвели до того, що 25–26 травня базова ціна електроенергії (Base) на "Ринку на добу вперед" (РДВ) обвалилася до 800 – 850 грн/кВт-год. Ще 22 травня цей показник був на рівні 1200 грн/кВт-год. Це випливає з депутатського звернення голови парламентського Комітету з питань енергетики і ЖКГ Андрія Геруса на ім'я глави Антимонопольного комітету (АМКУ) Юрія Терентьєва і глави СБУ Івана Баканова, яке він опублікував у своєму Facebook, передає БізнесЦензор.

"На РДВ відбулося різке скорочення споживання, що не відповідає динаміці загального попиту на електроенергію, адже в країні відбувається ослаблення карантину, починає працювати електротранспорт і спостерігається похолодання", – сказано у зверненні.

Згідно з текстом звернення, найбільшу ринкову владу на ринку має вертикально-інтегрована компанія, яка є великим гравцем не тільки на стороні генерації та продажу електроенергії, але й на стороні покупців електроенергії.

Мається на увазі фінансово-промислову групу Ріната Ахметова, пише видання. З одного боку, ДТЕК Ахметова контролює значну частку генерації, постачання й розподіл електроенергії (обленерго). З іншого боку, "Метінвест" Ахметова і вугільні шахти ДТЕК є великими споживачами електроенергії в країні.

За словами співрозмовника БЦ, який був присутній 26 травня на нараді учасників енергетичного ринку з членами Кабміну під головуванням прем'єр-міністра Дениса Шмигаль, гендиректор ДТЕК Максим Тимченко заявив про необхідність змінити керівництво Нацкомісії з регулювання ринку енергетики й комунальних послуг (НКРЕКП), яка дозволила таке падіння ціни. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram