ГоловнаЕкономікаДержава

Уряд повинен чітко визначити механізм і терміни погашення заборгованості перед виробниками ВДЕ, - УАВЕ

Заборгованість слід погасити щонайпізніше 31 грудня цього року.

Уряд повинен чітко визначити механізм і терміни погашення заборгованості перед виробниками ВДЕ, - УАВЕ
Фото: EPA/UPG

У тексті Меморандуму про взаєморозуміння з виробниками електроенергії з поновлюваних джерел, підготовка якого ведеться в уряді, повинні бути чітко визначені механізм та строки погашення накопиченої заборгованості перед виробниками ВДЕ. Про це заявили в Українській асоціації відновлюваної енергетики.

В Україні чинні «зелені» тарифи, згідно з якими ДП «Гарантований покупець» зобов'язаний купувати всю електроенергію, що виробляється з відновлюваних джерел. На сьогодні перед виробниками ВДЕ виникла заборгованість у розмірі понад 12 млрд грн.

«Інвестори ВДЕ розуміють, що 2020 рік є складним у зв'язку з пандемією коронавірусу і з розумінням ставляться до затримок платежів під час карантину на рівні майже 90%. Галузь не нараховувала штрафних санкцій і пені, як передбачено в договорі, і готова продовжувати не нараховувати їх ще певний відрізок часу після пом'якшення карантинних заходів, до моменту стабілізації ринку, фактично кредитуючи енергоринок без відсотків, в національній валюті», - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що для виконання інвесторами своїх зобов'язань перед кредиторами заборгованість перед виробниками ВДЕ повинна бути погашена не пізніше 31 грудня цього року.

"Ми очікуємо відображення в меморандумі конкретних заходів, які будуть вжиті органами державної влади для погашення заборгованості, і термінів їх реалізації», - заявили в УАВЕ.

В асоціації додають, що, крім погашення вже накопиченої заборгованості, необхідно налагодити регулярність поточних виплат, щоб стабілізувати грошовий потік інвесторів, які вже скоро не зможуть забезпечувати кредитні зобов'язання.

Заборгованість перед інвесторами у ВДЕ виникла через загострення фінансових проблем ДП «Гарантований покупець», що стали наслідком кризи енергетичної системи України. Криза була спричинена введенням неробочої моделі ринку електроенергії, ручного регулювання, впливу лобістських промислових груп і популістських дій влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram