ГоловнаЕкономікаДержава

Зеленський підписав закон №1210 зі змінами до Податкового кодексу

Експерти відзначали, що законопроєкт №1210 розроблявся і голосувався до початку економічної кризи і пандемії.

Зеленський підписав закон №1210 зі змінами до Податкового кодексу
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №1210 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податків, усунення технічних і логічних неузгоджень у податковому законодавстві". Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Серед норм закону - розширення прав контрольних органів, посилення правил оподаткування, введення безпрецедентних механізмів контролю для іноземних компаній тощо.

Експерти відзначали, що законопроєкт №1210 розроблявся і голосувався до початку економічної кризи і пандемії, що істотно вплинуло на значну кількість запропонованих ним змін, тому реалізація суперечливих норм не відповідає економічним реаліям, які склалися в сьогоднішніх умовах.

Одночасно з підписанням закону президент передав парламенту пакет пропозицій щодо внесення змін до його тексту. Ці зміни повинні бути підготовлені за три місяці у співпраці з експертами та бізнесом.

Також уряд має підготувати із залученням представників бізнесу, експертів та народних депутатів пропозиції щодо системного вдосконалення та спрощення процедур адміністрування податків і зборів, забезпечення чіткості правил оподаткування, уніфікації та зрозумілості термінології.

Нагадаємо, 16 січня 2020 року парламент ухвалив у другому читанні та в цілому скандальний законопроєкт №1210 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгоджень у податковому законодавстві".

У Раді підприємців при Кабінеті Міністрів України назвали законопроєкт №1210 "податковим терором".

Категорично проти цього законопроєкту виступили всі основні бізнес-асоціації та асоціації іноземних інвесторів України - зокрема Європейська бізнес асоціація, Американська торгова палата, Український союз промисловців і підприємців, Федерація роботодавців України та багато інших.

Зокрема, у Федерації роботодавців вважають, що законопроєкт №1210 - загроза для розвитку бізнесу.

Експерти Союзу українських підприємців застерігали, що частина нововведень, передбачених законопроєктом, істотно збільшують фіскальний тиск на підприємців і можуть негативно позначитися на умовах ведення бізнесу в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram