ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ оприлюднив новий порядок проведення фінмоніторингу банками

Регулятор дозволив відкривати рахунки без відвідування банку.

НБУ оприлюднив новий порядок проведення фінмоніторингу банками
Фото: Сергей Нужненко

Національний банк у четвер, 21 травня, оприлюднив новий порядок проведення фінмоніторингу банками.

Відповідне положення затвердило правління НБУ від 19 травня відповідно до вимог нового закону про фінансовий моніторинг.

На сайті Нацбанку кажуть, що головна перевага цього закону – дистанційна ідентифікація і верифікація клієнта. Для відкриття рахунку в новому банку візит до відділення або особиста зустріч із представником банку не потрібна. Верифікація людини буде можлива, наприклад, через BankID, кваліфікований електронний підпис (КЕП), відеотрансляцію.

У новому порядку оновлені вимоги до виявлення кінцевих бенефіціарних власників. Раніше для цього використовувалася переважно тільки інформація з Єдиного реєстру юросіб. Тепер банки повинні використовувати інформацію не тільки з цього реєстру, а й з інших джерел.

Вводяться ризик-орієнтований підхід до роботи банків з PEPs – політично значущими особами, членами їхніх сімей та пов'язаними особами. Наприклад, під час обслуговування PEPs в рамках зарплатного проєкту від банку не будуть вимагати кваліфікувати клієнта як високоризикового. Водночас банки обов'язково мають відносити PEPs з категорії іноземних і міжнародних громадських діячів до категорії високоризикових, як і раніше. Також суттєво скорочено перелік тих, хто вважається членом сім'ї або пов'язаною особою PEPs. Зокрема, з цього переліку виключили сестер, братів, дідів, бабусь, онуків, прадідів, прабабусь, правнуків.

Національний банк надав детальний опис технічних параметрів під час проведення грошових переказів. Йдеться про технологічну процедуру й застосування ризик-орієнтованого підходу при моніторингу переказів грошових коштів.

Вводиться міжнародна практика анонімного інформування про порушення фінмоніторингу. Для цього банки повинні створити спеціальні анонімні канали. Цією процедурою може скористатися будь-який працівник, який виявив порушення, і треті особи. Таку процедуру введе й Національний банк.

Крім того, положенням затверджуються три моделі визначення відповідального працівника за фінмоніторинг; встановлюється порядок заморожування/розморожування активів осіб зі списку терористів; встановлюється базовий перелік критеріїв ризику та індикаторів підозрілості фінансових операцій; вводиться інструмент покладання (банки зможуть використовувати результати ідентифікації і верифікації від третіх осіб і доручати цю функцію агентам); надаються ознаки неналежної системи управління ризиками банку.

Нагадаємо, що новий закон про фінмоніторинг прийняли у кінці 2019 року і набрав чинності з 28 квітня 2020 року. Зокрема, він збільшує до 400 тис. гривень розмір суми фінансових операцій, які підлягають обов'язковому фінансовому моніторингу, а кількість ознак таких операцій зменшує з 17 до чотирьох (операції політично значущих осіб і їхніх сімей; перекази за кордон, операції з готівкою; операції з банками/учасниками з країн, які не виконують рекомендації FATF).

Для звичайних громадян одним з основних нововведень стала заборона на поповнення карт через термінали понад 5000 гривень без ідентифікації клієнта.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram